Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Sarkozyho za Schengen kritizovali europoslanci aj Westerwelle

Foto: TASR/AP

Sarkozy pohrozil , že Francúzsko vystúpi zo Schengenu , ak Európska únia nedosiahne do 12 mesiacov výrazný pokrok v boji s ilegálnymi prisťahovalcami.

Štrasburg 13. marca (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes kritizovali prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý v nedeľu pohrozil, že Francúzsko pozastaví platnosť Schengenskej zóny voľného pohybu osôb a tovaru na svojom území, ak EÚ nedosiahne do 12 mesiacov výrazný pokrok v boji s ilegálnymi prisťahovalcami.

Predseda skupiny európskych socialistov (PES) v EP Hannes Swoboda v rozprave povedal, že "má veľké obavy zo Sarkozyho vyhlásení... Kolegovia, mali by sme skutočne ukazovať naše pasy vždy, keď cestujeme na zasadnutie EP do Štrasburgu?""Zvažujem, kto je skutočne (prezidentským) kandidátom ultrapravice, či je to Marie Le Penová (predsedníčka ultrapravicového Národného frontu) alebo Sarkozy," pripojil sa bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, ktorý predsedá Aliancii liberálov a demokratov v EP (ALDE).

Tretí poslanec EP, predseda britských konzervatívcov Martin Callanan vyhlásil, že ak chce Sarkozyl skutočne menej imigrácie vo Francúzsku, mohol by začať tým, že prestane namietať voči tomu, aby EP sústredil všetky svoje aktivity v Bruseli.

"Existuje niekoľko stoviek cudzincov, ktorí by boli šťastní, ak by sa nemuseli vracať do Francúzska každý mesiac, ak si to prezident Sakozy skutočne želá," povedal Callanan v narážke k väčšine 754-členného EP, striedavo zasadajúceho v Bruseli a francúzskom Štrasburgu.

Spolupredseda Zelených/EFA v EP Daniel Cohn-Bendit poznamenal, že Sarkozy by dosiahol lepšie výsledky v boji s ilegálnym prisťahovalectvom, ak by presvedčil Turecko o potrebe zabezpečiť hranice s Gréckom namiesto provokovania Ankary "úplne idiotskými" rezolúciami o arménskej genocíde.

V štrasburskej debate francúzskeho prezidenta obhajoval jeho stranícky kolega Jean-Pierre Audy, zatiaľ čo europoslanec Bruno Gollnisch z Národného frontu podporil sprísnenie imigračných kontrol.

Sarkozyho kritizoval aj Guido

Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle sa dnes pridal ku kritikom nedeľňajšieho vystúpenia francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho na predvolebnom zhromaždení. Vyhlásil, že Sarkozy vyrazil zlým smerom, keď vyzval na sprísnenie ochrany vnútorných hraníc v Európskej únii.

"Ústup do národných ulít je zlá cesta," zdôraznil Westerwelle v reakcii na výzvu Sarkozyho, aby členské krajiny EÚ rokovali o zmene Schengenskej dohody o voľnom pohybe osôb a tovaru.

"Ochrana hraníc vnútri EÚ neurobí Európu bezpečnejšou, to skôr ochrana vonkajších hraníc únie," citovala nemeckého politika agentúra Reuters.