Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Europoslanci chcú Island a Macedónsko v EÚ

Foto: TASR/AP

Parlament zobral na vedomie politický rozkol na Islande v súvislosti s členstvom v EÚ, zároveň však vyjadril nádej, že ostrovný štát sa nakoniec rozhodne vstúpiť do EÚ.

Štrasburg/Brusel 14. marca (TASR) - Island by sa mal stať členom EÚ a dátum začatia prístupových rozhovorov by mal byť stanovený aj v prípade Bývalej juhoslovanskej republiky Macedónsko (FYROM), uvádza sa v dvoch uzneseniach, ktoré dnes schválil Európsky parlament (EP). Europoslanci však v treťom uznesení vyjadrili sklamanie z obmedzeným pokrokom, ktorý ako potenciálny kandidát na členstvo dosiahla Bosna a Hercegovina.

Parlament zobral na vedomie politický rozkol na Islande v súvislosti s členstvom v EÚ, zároveň však vyjadril nádej, že ostrovný štát sa nakoniec rozhodne vstúpiť do EÚ. Island je jednou z najstarších európskych demokracií a poslanci EP vyjadrili spokojnosť s jeho pokrokom v prístupových rozhovoroch.

"Pokrok je zrejmý," uviedol spravodajca uznesenia, rumunský poslanec Cristian Dan Preda v rozprave pred hlasovaním. Posledný rok podľa neho poukázal na to, že diskusie mali zmysel.

EP žiada, aby bol Macedónsku, ktoré je kandidátom na vstup už od roku 2005, oznámený začiatok prístupových rokovaní. Neschopnosť Rady EÚ zohľadniť kladné odporúčanie Európskej komisie vyvolalo v krajine oprávnenú frustráciu a nespokojnosť verejnosti, uvádza sa v druhom uznesení EP.

"Táto krajina patrí do EÚ a prístupové rokovania s ňou musia začať čo najskôr", uviedol spravodajca uznesenia, britský poslanec Richard Howitt.

Poslanci vyjadrili hlboké znepokojenie z toho, že spor o názov s Gréckom naďalej blokuje cestu Macedónska do EÚ. Okrem toho privítali iniciatívu komisára EÚ pre rozšírenie Štefana Füleho na začatie neformálnych prístupových rozhovorov na vysokej úrovni 15. marca, ktoré by mali pomôcť oživiť ducha reforiem. Uznesenie EP víta zvolenie nového parlamentu a rýchle vytvorenie koaličnej vlády, vyjadruje však znepokojenie zo stavu základných slobôd a situácie v súvislosti s vlastníctvom médií, ktoré je nepriehľadné a vysoko koncentrované.

EP by tiež rád videl viac úsilia vynaloženého na boj proti segregácii detí z rôznych etnických skupín vo vzdelávacom procese. Poslanci ocenili dobré hospodárske výsledky krajiny, vyzvali však na riešenie problému vysokej nezamestnanosti a chudoby.

Budúcnosť Bosny a Hercegoviny v EÚ je podľa europoslancov možná iba vtedy, ak tam vstúpi ako jednotná a suverénna krajina, ktorá splní prístupové podmienky. Poslanci privítali vytvorenie novej vlády vyjadrili nádej, že sa jej podarí presadiť nevyhnutné ústavné a iné reformy.

Poslanci EP vyjadrili znepokojenie z extrémizmu moslimských wahábistov, ako aj z iných extrémistických tendencií v regióne západného Balkánu a vyzvali miestne orgány na úzku spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom v boji proti extrémizmu, náboženskej neznášanlivosti a násiliu.