Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Venezuelská opozícia vyzýva svet: Pomôžte vrátiť do krajiny demokraciu

Na snímke predstavitelia venezuelskej demokratickej opozície pózujú po udelení Sacharovovej ceny v Štrasburgu 13. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Sacharovova cena je povzbudením Venezuelčanov v boji za ich práva, dodal bývalý starosta hlavného mesta Caracas Antonio Ledezma, ktorý ušiel z Venezuely, kde ho úrady zadržiavali v domácom väzení.

Štrasburg 13. decembra (TASR) - Zástupcovia venezuelskej opozície v stredu vyzvali svet, aby pomohol vrátiť do ich krajiny demokraciu. Apel vyslovili po tom, čo im Európsky parlament (EP) udelil v Štrasburgu svoje prestížne ocenenie - tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

Venezuela zažíva hlbokú politickú a ekonomickú krízu v dôsledku spôsobu vládnutia prezidenta Nicolása Madura, ktorý sa snaží upevniť si moc. V priebehu tohto roka zbavil opozíciou ovládané Národné zhromaždenie právomocí a vytvoril konkurenčné zhromaždenie, aby prepracovalo venezuelskú ústavu.

"Venezuela potrebuje pomoc a podporu, aby sa vrátila k demokracii," povedal po stredajšom slávnostnom odovzdávaní ceny Julio Borges, predseda venezuelského Národného zhromaždenia.

Sacharovova cena je povzbudením Venezuelčanov v boji za ich práva, dodal bývalý starosta hlavného mesta Caracas Antonio Ledezma, ktorý ušiel z Venezuely, kde ho úrady zadržiavali v domácom väzení. "Je to znakom toho, že nie sme sami," doplnil.

Tieto dve opozičné osobnosti okrem iného povedali, že požiadali EP, aby monitoroval venezuelské voľby, ktoré sa majú konať na budúci rok. Obaja takisto navrhli, aby boli platné sankcie voči venezuelskému vládnemu režimu ešte rozšírené.

"Táto cena patrí všetkým Venezuelčanom na svete," povedal predseda EP Antonio Tajani počas slávnostného odovzdávania. Dodal, že patrí aj 300 ľuďom väzneným venezuelským režimom. "Ľudské práva sú svojvoľne a nedemokraticky pošliapavané," poznamenal Tajani.

"Je ocenením matiek, ktoré si odoprú jedlo, aby zachránili svoje deti, a ocenením detí, ktoré sa prehrabávajú v odpadkoch, aby zahnali hlad," vyhlásil Borges.

"Už ani nemôžem byť šťastnejší, že sme dostali túto cenu, ale pritom viem, že vo venezuelských celách sú ľudia, ktorým neoprávnene berú slobodu," povedal zákonodarcom EP Ledezma, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Ocenenie by sa malo "premeniť na kvety" na hroby mladých Venezuelčanov, ktorí zahynuli pri protestoch v uliciach Caracasu, dodal Ledezma.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorá pozostáva z certifikátu a finančnej odmeny vo výške 50.000 eur, udeľuje EP každoročne od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám bojujúcim za ľudské práva a základné slobody. Cena je pomenovaná po sovietskom fyzikovi a disidentovi Andrejovi Sacharovovi.

Vlani získali Sacharovovu cenu jezídky Nádja Murádová a Lamjá Hadžíová-Bašárová, ktoré prežili sexuálne zotročenie Islamským štátom. Dnes sa snažia pomáhať ženám, ktoré boli takisto vystavené sexuálnemu násiliu zo strany teroristických skupín.

Vôbec prvým človekom oceneným Sacharovovou cenou bol Juhoafričan Nelson Mandela. Cenu dostal aj saudskoarabský blogér Ráif Badawí.