Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Egyptský minister obrany varuje pred kolapsom štátu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vlnu násilných protestov v Egypte vyvolal rozsudok smrti nad 21 ľuďmi za ich podiel na vlne násilia na futbalovom štadióne, ktoré si vlani vo februári vyžiadalo 74 obetí.

Káhira 29. januára (TASR) - Egyptský minister obrany a hlavný veliteľ armády generálplukovník Abdal Fattáh Chalíl Sísí dnes varoval, že politický konflikt v krajine by mohol viesť ku kolapsu štátu. Dodal, že ochrana Suezského prieplavu je jedným z hlavných cieľov vyslania vojakov egyptskej armády do miest v jeho blízkosti, ktoré sa od víkendu zmietajú vo vlne násilností.

"Pokračovanie súboja rôznych politických síl... o spravovanie štátnych záležitostí by mohlo viesť ku kolapsu štátu," varoval Sísí v dnešnom prejave k armádnym kadetom. Ako informovala agentúra AP, jeho poznámku k vývoju vnútropolitickej situácie v Egypte na svojej stránke na Facebooku zverejnil armádny hovorca.

Ministrovo varovanie prichádza v čase, keď sa Egypt čoraz hlbšie ponára do chaosu a bezvládia. Pokus islamistického prezidenta Muhammada Mursího zastaviť vlnu politicky motivovaného násilia - vyhlásením výnimočného stavu a zákazu nočného vychádzania v troch mestách ležiacich pozdĺž Suezského prieplavu, ktoré sú ohniskami najnovších nepokojov - je zatiaľ neúspešný. Mursího ponuku na začatie národného dialóg o riešení súčasnej krízy opozícia odmietla.

Rešpektovaný vodca opozície Muhammad Baradej totiž v pondelok v reakcii na Mursího ponuku uviedol, že "kým prezident neprevezme zodpovednosť za krviprelievanie, nesplní sľub o vytvorení vlády národnej spásy a nevytvorí politicky vyvážený výbor na vykonanie zmien v ústave, akýkoľvek dialóg bude len stratou času".

Vlnu násilných protestov v Egypte vyvolal rozsudok smrti nad 21 ľuďmi za ich podiel na vlne násilia na futbalovom štadióne, ktoré si vlani vo februári vyžiadalo 74 obetí. Nepokoje vypukli pred väznicou v Port Saide, kde je väznená väčšina odsúdených, a rýchlo sa rozšírili.

Násilnosti a protesty vypukli v piatok - v deň, keď si Egypťania demonštráciami pripomenuli druhé výročie povstania, ktorým zvrhli dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Celkovo prišlo o život už takmer 60 ľudí.