Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Disidenti obsadili kostol v Havane, žiadajú stretnutie s pápežom

Trinásť kubánskych disidentov sa zabarikádovalo v rímskokatolíckom kostole v centre Havany. Foto: TASR/AP

Hovorca cirkvi Orlando Marquez povedal, že protestná akcia je prejav neúcty voči pápežovi aj voči bežným katolíkom, ktorí sa chceli v kostole pomodliť.

Havana 15. marca (TASR) - Trinásť kubánskych disidentov sa zabarikádovalo v rímskokatolíckom kostole v centre Havany. Touto akciou si chcú vynútiť stretnutie s pápežom Benediktom XVI., ktorý Kubu navštívi o dva týždne.

Niektorí iní disidenti a hovorca cirkvi tento krok kritizovali. Do kostola v stredu pustili len pútnikov, ktorí si prišli pozrieť obrázok kubánskej patrónky. V okolitých uliciach nebolo vidieť zvýšenú prítomnosť polície.

Jeden účastník okupačnej akcie, William Cepera z malej opozičnej skupiny Demokratická strana 30. novembra cez okno, ktoré neskôr zatvorili, povedal, že chcú hovoriť s pápežom a povedať mu, že "vláda Fidela a Raúla (Castrovcov) prepustila len niekoľkých väzňov, iní politickí väzni ale zostávajú" vo väzení.

Hovorca cirkvi Orlando Marquez povedal, že protestná akcia je prejav neúcty voči pápežovi aj voči bežným katolíkom, ktorí sa chceli v kostole pomodliť. "Nikto nemá právo urobiť z chrámu politický zákop," napísal v ostro formulovanom vyhlásení.

Vláda prezidenta Raúla Castra v súvislosti s pápežovou návštevou plánovanou na 26.-28. marca v decembri udelila milosť 2900 väzňom, väčšinou odsúdených za menšie prehrešky.