Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Daňový informačný systém preveria experti z akademického prostredia

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa prezidenta Ivana Gašparoviča i premiérky Ivety Radiičovej je minister financií Ivan Mikloš a jeho úrad absolútne zodpovední za to, čo sa stalo.

Bratislava 13. marca (TASR) - Problematickú implementáciu nového informačného systému Finančnej správy (FS) SR by mala preveriť nezávislá skupina odborníkov z akademického prostredia.

Malo by ísť o expertov z Matematicko-fyzikálnej fakulty Univerzity Komenského. Zhodli sa na tom dnes prezident SR Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a predseda parlamentného monitorovacieho výboru Jozef Kollár (SaS).

"Budú to odborníci z akademickej pôdy, špecialisti na túto problematiku. V najbližších dňoch bude táto skupina menovaná spoločným dekrétom prezidenta a premiérky, aby bola zabezpečená kontinuita aj do budúcna," priblížila po stretnutí v Prezidentskom paláci Radičová.


Audit čo najrýchlejšie

Podľa hlavy štátu by mal tento audit prebehnúť čo najrýchlejšie, v priebehu niekoľkých dní, pričom sa bude zvažovať aj možnosť využitia starého informačného systému od firmy Novitech. "Toto bude účelom toho auditu, aby nám to čo najrýchlejšie povedal," priblížil Gašparovič.


Tu bude player




Radičová zdôraznila, že na daňových priznaniach pre fyzické aj právnické osoby sa nič nemení. Skoro plne funkčné sú podľa nej aj platby dane z pridanej hodnoty (DPH). "Problém je s prechodom týchto systémov na UNITAS, teda na zjednotenie týchto inštitúcií. Pre občanov, fyzické a právnické osoby, sa nič nemení, v tomto zmysle sú systémy funkčné," konštatovala.


Kollár informáciám úradu neverí

Šéf monitorovacieho výboru Kollár informáciám, že podávanie daňových priznaní by nemalo byť ohrozené, úplne nedôveruje. "Pani prezidentka (FS SR Mária, pozn. TASR) Machová tvrdí, že nie, ale nie som si v tejto chvíli úplne istý, či má objektívne informácie od ľudí, ktorí pracujú pod ňou," upozornil.


Zodpovednosť Ivana Mikloša

V súvislosti so zodpovednosťou ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) premiérka pripomenula, že on sám v minulosti trval na plnej kontrole nad daňovou správou a ak by nebolo po predčasných parlamentných voľbách, musel by z toho vyvodiť závery. "Predpokladám, že by sám odstúpil. Je to obrovský problém," podčiarkla Radičová.

Podobný názor má aj prezident, podľa ktorého sú minister financií a jeho úrad absolútne zodpovední za to, čo sa stalo. "Za normálnych okolností by muselo dôjsť aj k veľkým zmenám, pokiaľ ide o personálne otázky. V súčasnej dobe by asi toto veľmi nepomohlo a treba využiť všetkých, ktorí môžu urýchliť sfunkčnenie tohto systému," dodal Gašparovič.


Foto: TASR/Martin Baumann
Pohľad nezávislej strany

Podľa Kollára je dôležité získať pohľad nezávislej tretej strany. "Diskutovali sme o tom, že v čo najkratšom čase bude vymenovaná skupina expertov z Matematicko-fyzikálnej fakulty UK, ktorí by mali vykonať IT audit a posúdiť ďalší postup, či bude potrebné vrátiť sa k starému systému, alebo či nový spackaný systém, ktorý dodnes nebol naplno implementovaný, bude v stave posunúť to riešenie ďalej," priblížil po skončení rokovania.



Tu bude player




Pri vyvodzovaní zodpovednosti za súčasné problémy Finančnej správy rovnako poukázal na ministra financií. "Boli sme ubezpečovaný celý štvrtý kvartál minulého roka na finančnom výbore aj ministrom Miklošom, aj vtedajším štátnym tajomníkom (Branislavom) Ďurajkom, že všetko je v poriadku. Takže niekde tam smeruje zodpovednosť," naznačil Kollár.