Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

D. Čaplovič chce uľahčiť uznávanie zahraničného vzdelania na Slovensku

Dušan Čaplovič, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Ak žiadateľ splní určené požiadavky, uzná sa mu doklad o vzdelaní alebo odborná kvalifikácia, ktorá mu umožní samostatne vykonávať regulované povolanie na Slovensku.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Rezort školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) plánuje uľahčiť uznávanie dokladov o vzdelaní získaných v zahraničí. Vyplýva to z novely zákona o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorú ministerstvo poslalo do pripomienkového konania.

„Cieľom je, aby sa podmienky ustanovené pre dosiahnutie určitého stupňa vzdelania na Slovensku rovnako uplatňovali aj na občanov iných členských a nečlenských štátov EÚ,“ povedal hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Podkladom pri tvorbe novely bola smernica EÚ o uznávaní odborných kvalifikácií, ktorá definuje päť úrovní dosiahnutého vzdelania. Návrh zákona nanovo definuje úrovne vysokoškolského vzdelania, vyššieho odborného vzdelania a stredného vzdelania (úplného všeobecného, úplného odborného a odborného) na Slovensku a zároveň definuje ich rovnocennosť k príslušným úrovniam získaného vzdelania v členských štátoch Európskej únie a v tretích štátoch.

Novela tiež spresňuje podmienky stanovenia konkrétneho kompenzačného mechanizmu ako náhradného opatrenia, ktorý bude odstraňovať prípadné rozdiely vo vzdelaní alebo odbornej príprave. Spresňuje aj, ako by sa mali uskutočniť. „Ak sa teda v rámci konania zistí, že žiadateľ nespĺňa podmienky na uznanie dokladu o vzdelaní alebo uznanie odbornej kvalifikácie, avšak tieto rozdiely možno odstrániť formou kompenzačného mechanizmu, vydá rozhodnutie o jeho uložení,“ doplnil Kaliňák.

Ak žiadateľ splní určené požiadavky, uzná sa mu doklad o vzdelaní alebo odborná kvalifikácia, ktorá mu umožní samostatne vykonávať regulované povolanie na Slovensku. Orgán pre uznávanie vzdelania bude pri posudzovaní zohľadňovať aj jeho dovtedajšiu prax a tiež to, že v štáte jeho pôvodu je považovaný za kvalifikovaného pracovníka. 

Ak zákon schváli vláda SR, poslanci v parlamente a podpíše ho prezident SR, platiť by mal od marca budúceho roka.