Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Cyperský prezident žiada odbory o podporu úsporných opatrení

Cyperský prezident Dimitris Christofias Foto: TASR/AP

Prezident sa tak usiluje zabrániť prípadným sociálnym nepokojom v dôsledku tvrdých úspor.

Nikózia 12. októbra (TASR) - Cyperský prezident Dimitris Christofias vyzval predstaviteľov odborových organizácií, aby sa "zachovali ako patrioti" a prijali nepopulárne úsporné opatrenia, o ktorých vláda plánuje rokovať s medzinárodnými veriteľmi výmenou za záchranný úver. Prezident sa tak usiluje zabrániť prípadným sociálnym nepokojom v dôsledku tvrdých úspor. Tým sa krajina nevyhne, keďže koncom júna požiadala Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc.

Christofias zároveň žiada o podporu aj opozíciu. Opozičné strany a odbory však podmienky, ktoré zahŕňajú škrty vo výdavkoch a zvyšovanie daní, kritizujú a tvrdia, že skôr prehĺbia recesiu, ako podporia hospodársky rast.

Chudoba na Cypre síce nie je taká rozsiahla ako v iných vysoko zadlžených ekonomikách, no začína postupne rásť. Podľa zástupcov cyperskej pravoslávnej cirkvi sa počet rodín v hlavnom meste Nikózia a jeho okolí, ktoré poberajú potravinové balíčky, minulý mesiac oproti máju takmer zdvojnásobil.

Začiatkom tohto týždňa predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso vyzval cyperských lídrov, aby urýchlili rokovania o uzatvorení úverovej dohody. Vláda plánuje dokončiť rokovania s predstaviteľmi politických strán a odborov v najbližších týždňoch s tým, že dohodu s EÚ a MMF by chcela uzatvoriť do 12. novembra, keď sa zídu ministri financií eurozóny. Prvú tranžu úveru by chcela získať v decembri, keď štátnej pokladnici začnú dochádzať financie.

Vláde sa čas kráti aj preto, že Rusko, ktoré Cyprus požiadal o poskytnutie úveru v hodnote 5 miliárd eur, zatiaľ nereagovalo. Cyprus veril, že prípadným získaním úveru z Ruska za výhodnejších podmienok by sa jeho vyjednávacia pozícia voči EÚ a MMF zlepšila.