Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Froome po triumfe na Giro d'Italia: Už myslím na Tour de France

Britský cyklista Chris Froome drží trofej pre víťaza 101. ročníka cyklistických pretekov Giro d'Italia 27. mája 2018 v Ríme. Tridsaťtriročný rodák z Kene je po Bernardovi Hinaultovi a Eddym Merckxovi iba tretí cyklista v histórii, ktorý drží naraz tituly z Tour de France, Vuelty aj Gira. Foto: TASR/AP

Prípadným piatym triumfom na najprestížnejších pretekoch sveta by sa vyrovnal Jacquesovi Anquetilovi, Eddymu Merckxovi, Bernardovi Hinaultovi a Miguelovi Indurainovi.

Rím 28. mája (TASR) - Britský cyklista Chris Froome sa po víťazstve na Giro d'Italia 2018 už sústredí na blížiacu sa Tour de France. Prípadným piatym triumfom na najprestížnejších pretekoch sveta by sa vyrovnal Jacquesovi Anquetilovi, Eddymu Merckxovi, Bernardovi Hinaultovi a Miguelovi Indurainovi.

Tridsaťtriročný rodák z Kene však preteká s dopingovým podozrením, keďže vo vzorke moču, ktorú mu odobrali 7. septembra 2017, objavili 2000 nanogramov salbutamolu. Maximálna povolená hranica látky, ktorá sa používa na liečbu astmy, je 1000 nanogramov. Podľa vedenia jeho tímu Sky mal Froome počas záverečného týždňa Vuelty príznaky astmy, preto užil väčšie množstvo salbutamolu. Choroba ho trápi už od detstva. Stále zostáva nejasné, kedy Medzinárodná cyklistická únia (UCI) rozhodne v tomto prípade.

"Viem, že som neurobil nič zlé," citovala Froomea agentúra AP. "Teraz oslávim svoje veľké víťazstvo na Gire a už myslím na Tour de France," uviedol britský jazdec.

"Musíme nájsť rovnováhu medzi odpočinkom a tréningom. Nebolo by dobré, keby Chris iba odpočíval," vyhlásil športový riaditeľ Sky Dave Brailsford.

Froome by v prípade víťazstva na Giro d'Italia a Tour de France v jednom roku napodobnil Taliana Marca Pantaniho z roku 1998.

Tour de France 2018 je na programe 7. - 29. júla.