Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Chrtiansky oznámil širšiu nomináciu na OH kvalifikáciu i Európsku ligu

Olympijská predkvalifikácia mužov A - skupiny vo volejbalovom zápase Španielsko – Slovensko 23. novembra 2011 v Poprade. Na snímke vpravo tréner SR Štefan Chrtiansky starší, vľavo s č. 14 kapitán mužstva Tomáš Kmeť.Foto: TASR/Milan Kapusta

Slovenských volejbalistov čaká v máji v Sofii kvalifikácia o postup na olympiádu do Londýna. Potom obhajoba minuloročného triumfu v Európskej lige.

Bratislava 13. marca (TASR) - Tréner slovenskej volejbalovej reprezentácie Štefan Chrtiansky oznámil širšiu nomináciu na novú sezónu. Slovákov čaká už v máji v Sofii kvalifikačný turnaj o postup na olympijské hry a potom budú obhajovať minuloročný triumf v Európskej lige. Kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy hrať nemusia, na šampionát do Poľska a Dánska, ktorý sa uskutoční na budúci rok, sa totiž kvalifikovali vďaka skvelému piatemu miestu na minuloročných ME v Česku a Rakúsku.

"V širšom výbere sú hráči s ktorými počítame na olympijskú kvalifikáciu a potom aj na Európsku ligu. Hráči budú o nominácii oboznámení a chceme od nich jasné vyjadrenie, či prídu reprezentovať. S 90-percentami hráčov som už rozprával a mám aj nejaké informácie, že niektorí sú rozhodnutí neprísť. Do týždňa si chceme všetko ujasniť, aby sme mohli konečnú nomináciu formovať. Je to prvý krok a ja verím, že čo najviac hráčov povie áno," povedal pre oficiálnu stránku Slovenskej volejbalovej federácie Štefan Chrtiansky.


Príprava na kvalifikáciu o Londýn


Prípravu na turnaj olympijskej kvalifikácie, ktorý sa uskutoční od 8. do 13. mája v Sofii, začnú slovenskí reprezentanti 23., alebo 24. apríla v Liptovskom Jáne. "Budeme v novom prostredí, ale našli sme tak pekný hotel s halou a na prípravu to bude dobré. Hráči budú prichádzať postupne, pretože budú vrcholiť boje o titul v jednotlivých súťažiach. Verím, že nám desať dní v Liptovskom Jáne bude na prípravu stačiť," pokračoval hlavný tréner slovenskej reprezentácie. Prvú časť prípravy ukončia naši volejbalisti 2. mája a už o deň neskôr sa presunú do Sofie. V dejisku turnaja olympijskej kvalifikácie odohrajú 4. a 5. mája dva prípravné zápasy s domácimi Bulharmi. "Som veľmi rád, že Bulhari potvrdili tieto prípravné zápasy. Je to kvalitný súper, ktorý nás určite veľmi dobre preverí. Po náročných sezónach nebude veľa času, takže to bude naša jediná herná previerka," povedal Chrtiansky.


V Sofii boj o jedinú miestenku

V Sofii budú Slováci bojovať v konkurencii ôsmich družstiev o jednu miestenku na olympijské hry v Londýne. V skupine sa stretnú s Nemeckom, Fínskom a Talianskom, pričom do semifinále postúpia prví dvaja. "Úvodný zápas odhráme proti Nemcom a preto zbierame informácie najmä o tomto súperovi. Máme informácie aj z novembrovej olympijskej kvalifikácie, kde hrali oproti majstrovstvám Európy v trochu pozmenenom zložení, navyše majú nového trénera. Naši štatistici už pracujú na rozbore nemeckej hry. Talianov a Fínov som videl hrať priamo v Innsbrucku na majstrovstvách Európy a o ich hre mám dostatok informácií,"dodal na záver tréner slovenskej reprezentácie.



ŠIRŠIA NOMINÁCIA SLOVENSKÝCH VOLEJBALISTOV NA ROK 2012
NAHRÁVAČI: Branislav Skladaný (Haching, Nem.), Juraj Zaťko (Friedrichshafen, Nem.), Michal Masný (Bydgoszcz, Poľ.), Martin Repák (Rennes, Fr.), Daniel Končál (Innsbruck, Rak), Filip Palgut (Amstetten, Rak.)

MEČIARI: Lukáš Diviš (Novosibirsk, Rus.), Martin Sopko st. (Al Nasr Dubaj, SAE), Štefan Chrtiansky ml. (Innsbruck, Rak.), Matej Paták (VKP Bratislava), František Ogurčák (Sisley Belluno, Tal.), Martin Sopko ml. (Svidník), Tomáš Kriško (VKP Bratislava), Milan Lízala (Santa Croce, Tal.)

LOKÁRI: Tomáš Kmeť (Berlín, Nem.), Emanuel Kohút (Sisley Belluno, Tal.), Richard Nemec (Volley Team UNICEF Bratislava), Jozef Piovarči (Liberec, ČR), Matej Hukel (Volley Team UNICEF Bratislava), Jakub Joščák (VKP Bratislava), Peter Mlynarčík (ATC Trenčín COP), Tomáš Skasko (VK Slávia Svidník)

UNIVERZÁLNI HRÁČI: Martin Nemec (KAL Incheon, Kór.), Milan Bencz (Rím, Tal.), Peter Michalovič (Ostrava, ČR), Miloš Horník (VKP Bratislava), Miroslav Jakubov (ŠK Chemes Humenné), Tomáš Halanda (ATC Trenčín COP)

LIBERÁ: Róbert Hupka (Haching, Nem.), Matej Kubš (VKP Bratislava), Roman Ondrušek (Chaumont, Fr.), Martin Vlk (Bielsko-Biala, Poľ.)