Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Rezort dopravy potvrdil pod D4/R7 nepovolené látky, žiada nápravu

Na snímke výstavba diaľnice D4 Foto: TASR - Jaroslav Novák

V troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou.

Bratislava 17. júla (TASR) – Posledné vzorky pôdy z násypov D4/R7 potvrdili výskyt nepovolených látok. V troch vzorkách posledného testovania sa vyskytoval azbest, ktorý síce po zakopaní do zeme neohrozuje zdravie ľudí, avšak manipulácia s ním je nebezpečná a nemal byť použitý pod diaľnicou. Informoval o tom v stredu rezort dopravy s tým, že podnikne kroky, aby bol nepovolený materiál zo stavby odstránený.

Na základe výsledkov týchto testov príslušná sekcia Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR vyzvala koncesionára, aby bezodkladne odviezol kontaminovaný materiál a nahradil ho vyhovujúcim materiálom. Rovnako podľa hovorkyne rezortu dopravy Karolíny Duckej koná aj Špeciálny stavebný úrad, ktorý tiež dostal výsledky dodatočných vzoriek a na ich základe zvolal pracovné stretnutie s koncesionárom. MDV žiada vysvetlenie aj od nezávislého dozoru, ako je možné, že takýto odpad neidentifikoval a ministerstvo o tom neinformoval.



Ako uvádza rezort dopravy, problém sa podľa dostupných údajov týka relatívne krátkeho úseku diaľnice pri Jarovciach, pričom kontaminovanú zeminu je možné odviezť a nahradiť kvalitnými materiálmi. Ministerstvo ubezpečuje, že toto riešenie nemusí mať dosah ani na finálny termín otvorenia diaľnice, ak bude realizované včas.

"Vždy som veľmi jasne a transparentne komunikoval, že všetky diaľnice musia spĺňať nielen technické, ale aj environmentálne kritériá. Preto som dal urobiť viacero testovaní napriek tomu, že koncesionár tvrdí, že je všetko v poriadku. Podnikneme všetky potrebné kroky, aby v násypoch diaľnice neostal žiadny nebezpečný materiál. Koncesionár to musí zabezpečiť na vlastné náklady," zdôraznil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Technická správa z výsledkov by mala byť zverejnená v priebehu stredy.