Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Belgicko smúti a plače za obeťami nešťastia

Foto: TASR/AP

Flámske i frankofónne školy v Belgicku sa dohodli, že v piatok o 11.00 hodine si minútou ticha uctia žiakov, ktorí sa už nikdy nevrátia domov zo školských prázdnin.

Brusel 15. marca (TASR) – Na sklonku prvého dňa po tragickej havárii belgického autobusu vo švajčiarskej obci Sierre zostal stav nezmenený – 28 obetí, z toho 22 maloletých školákov. Ďalších 24 žiakov zostávalo na pozorovaní v nemocniciach v šiestich švajčiarskych mestách, pričom zdravotný stav troch detí bol veľmi vážny.

Krátko pred desiatou hodinou večer belgický premiér Elio Di Rupo v spoločnosti belgického ministra financií, ministra obrany a flámskeho premiéra Krisa Peetersa opustil Švajčiarsko a odletel späť do Belgicka. Počas stretnutia so švajčiarskou prezidentkou Eveline Widmer-Schlumpfovou rokovali o spôsoboch ako čo najlepšie pomôcť zraneným deťom vo švajčiarskych nemocniciach a ako zabezpečiť čo najvhodnejšiu podporu pre rodiny obetí, ktoré prišli navštíviť svoje zranené deti alebo identifikovať telá tých, ktorí čelný náraz autobusu do bočnej steny tunela neprežili.


Pozrite si aj: Nehodu autobusu vo Švajčiarsku neprežilo 28 ľudí, medzi nimi 22 detíVyšetrovanie havárie autobusu sa sústredilo na možnú chybu vodiča

Švajčiarska prezidentka a belgický premiér so svojou delegáciou bez akejkoľvek mediálnej pozornosti odniesli spolu veniec na miesto tragického incidentu. Bola to intímna, ale veľmi emotívna chvíľa, prezradil neskôr zdroj z belgickej delegácie.



Smútok a slzy v Belgicku






Nehoda belgického autobusu v tuneli




Di Rupo pred odchodom do Belgicka oznámil, že vo štvrtok, keď bol vyhlásený deň štátneho smútku, sa bude konať mimoriadne zasadnutie vlády, na ktorom ministri prediskutujú možnosti návratu zranených školákov do Belgicka.

V priebehu stredy belgický premiér dostal množstvo smútočných telegramov od najvyšších predstaviteľov Európskej únie, mnohých európskych štátnikov a kondolencie prišli aj od amerického prezidenta Baracka Obamu. "Strata toľkých životov a tak mladých nám trhá srdce," tlmočil posolstvo amerického prezidenta hovorca Rady národnej bezpečnosti Tommy Vietor.

Biskup z mesta Haselt, správneho centra provincie do ktorej patrí flámske mestečko Lommel, pozval obyvateľov, aby vo štvrtok o 19.00 hodine prišli na modlitby do kostola Svätého Jozefa v Lommeli. Kostol sa nachádza v tesnom susedstve základnej školy 't-Stekske, odkiaľ je väčšina obetí utorňajšej havárie.


Foto: TASR/AP

Medzitým vo väčšine veľkých belgických miest boli sprístupnené kondolenčné knihy, kde obyvatelia Belgicka môžu vyjadrili svoju sústrasť a útechu pre rodiny obetí. Za týmto účelom bolo dokonca vytvorená aj špeciálna internetová stránka.

Všetky flámske školy v Belgicku (kde vyučovanie prebieha vo flámčine) sa dohodli, že v piatok o 11.00 hodine si minútou ticha uctia žiakov, ktorí sa už nikdy nevrátia domov zo školských prázdnin. K tejto iniciatíve sa pridali aj frankofónne školy v Belgicku (s vyučovacím jazykom francúzskym).

Aj keď po dni od uplynutia tragickej havárie sa do médií nedostal zoznam obetí, podľa švajčiarskych vyšetrovateľov je už isté, že okrem dvoch šoférov a štyroch členov pedagogického zboru o život prišlo 22 detí. Z toho je 15 Belgičanov a sedem Holanďanov. Najviac obetí – 15 – je zo základnej školy v Lommeli. Ide o žiakov, ktorí sedeli v prednej časti autobusu. Zvyšných sedem obetí pochádza zo základnej školy v Heverlee pri Leuvene. Štyri z 24 zranených detí sú podľa vyjadrenia ministerky stále v ohrození života. Traja sú hospitalizovaní v nemocnici v Lausanne a štvrtý bojuje o život v nemocnici v Berne.


Problémy s identifikáciou tiel obetí



Z 28 obetí utorňajšej havárie belgického "autobusu smrti" s deťmi vo Švajčiarsku sa ešte nepodarilo zistiť totožnosť troch obetí, informovala dnes belgická ministerka zdravotníctva. Identifikácia obetí a zranených bola prioritná, pretože mnohí z rodičov detí, ktorí pricestovali v stredu v sprievode psychológov do Švajčiarska, v tom čase ešte nevedeli, či je ich dieťa nažive.

"Vzhľadom na obrovskú silu nárazu boli problémy s identifikáciou," uviedla ministerka Laurette Onkelinxová. Telo vodiča, ktorý sedel za volantom, podrobia v rámci vyšetrovania príčiny nehody ďalšiemu skúmaniu, dodala.

Rodičov a príbuzných obetí zobrali dnes do márnice, aby telá pred ich prevozom do vlasti identifikovali, uviedla polícia. "Tam, kde je to možné, ukážeme telá ich rodinám," uviedol hovorca polície Jean-Marie Bornet. "V niektorých prípadoch to nie je možné, pretože telá majú príliš veľké zranenia," dodal.

Ak sa totožnosť neidentifikovaných obetí nepodarí zistiť zo vzhľadu alebo oblečenia, bude nasledovať identifikácia na základe DNA.

Švajčiarske orgány sa usilujú, aby telá obetí mohli vydať čo možno najskôr. Belgická vláda by dnes na mimoriadnom zasadnutí mala rozhodnúť o prevoze zranených i obetí do vlasti, dodal.

V autobuse bolo dovedna 52 ľudí: 17 obetí (dvaja učitelia a 15 žiakov) pochádza z Lomellu, kým deväť obetí (dvaja učitelia a sedem žiakov) z Heverlee. Medzi obete havárie patria aj obaja šoféri autobusu, ktorým sa deti vracali z lyžiarskeho výcviku vo Švajčiarsku.

Belgická armáda poskytne na prevoz pozostatkov obetí havárie dve vojenské lietadlá C-130 Hercules, uviedol v noci nadnes po návrate zo Švajčiarska belgický minister obrany Pieter De Crem. K prevozu obetí by mohlo dôjsť už v priebehu dnešného dňa.


Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil, že vláda čoskoro zverejní podrobnosti o pohrebe obetí.

Vláda má okrem toho dnes rozhodnúť aj o spôsoboch dopravy zranených do Belgicka. Pre tie deti, ktorých prevoz je možný, čiže dokopy 18 školákov, prichádza podľa ministerky zdravotníctva do úvahy presun vojenským špeciálom alebo lietadlom, ktoré poskytla poisťovňa, zodpovedná za poistenie tohto zájazdu.