Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Ďakujeme, veličenstvo, odkázali Holanďania svojej kráľovnej Beatrix

Holandská kráľovná Beatrix Foto: TASR/AP Photo/Peter Dejong

Viac než 7,4 milióna Holanďanov sledovalo v pondelok večer televízny prejav kráľovnej Beatrix, v ktorom oznámila svoju abdikáciu.

Amsterdam 29. januára (TASR) - Holanďania preukázali svojej kráľovnej Beatrix deň po oznámení jej abdikácie na trón veľký rešpekt a hlbokú vďaku, uviedla dnes agentúra DPA.

"Vďaka, veličenstvo," uviedol dnes na titulnej strane holandský bulvárny denník De Telegraaf. Denník De Volkskrant označil panovníčku za "matku otčiny".

Viac než 7,4 milióna Holanďanov sledovalo v pondelok večer televízny prejav kráľovnej Beatrix, v ktorom oznámila svoju abdikáciu, píše DPA. Umelci a politici bez ohľadu na stranícku príslušnosť ocenili nasadenie panovníčky, ktorá chce holandský trón po 33 rokoch vlády odovzdať synovi Willemovi-Alexandrovi.

"Kráľovná je cennou radkyňou vlády," povedal bývalý sociálnodemokratický premiér Wim Kok. Holandský kabinet sa dnes v ranných hodinách zišiel na mimoriadnom zasadaní s cieľom pripraviť výmenu na tróne. Štyridsaťpäťročný korunný princ Willem-Alexander by mal byť korunovaný 30. apríla.