Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Americký Fed ponechal kľúčový úrok takmer na nule

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Americká centrálna banka predpokladá, že podrží úrokové sadzby na mimoriadne nízkych úrovniach až do konca roka 2014.

Washington 13. marca (TASR) - Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky, ponechal svoj kľúčový úrok prakticky na nule. Jeho hodnotenie stavu americkej ekonomiky je však pozitívnejšie. Hlavnou príčinou je zrýchlenie tvorby pracovných miest od posledného zasadnutia Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC), čo je výbor pre menovú politiku Fedu.

Fed podľa očakávania neprijal žiadne nové opatrenia na podporu ekonomiky. FOMC sa rozhodol ponechať kľúčový úrok v pásme 0 % až 0,25 %. Fed očakáva, že jeho menová politika bude naďalej vysoko akomodatívna, čo znamená, že bude dostatočne uvoľnená na podporu rastu ekonomiky. Vzhľadom "na nízke využívanie zdrojov a utlmený strednodobý inflačný výhľad" centrálna banka predpokladá, že podrží úrokové sadzby na mimoriadne nízkych úrovniach až do konca roka 2014.

FOMC očakáva v najbližších štvrťrokoch mierny rast ekonomiky, čo povedie k postupnému znižovaniu nezamestnanosti. "Napätie na finančných trhoch sa zmenšilo, aj keď stále predstavuje veľké riziko ohrozujúce ekonomický výhľad," uvádza sa vo vyhlásení FOMC. Výbor si je tiež vedomý, že rastúce ceny ropy a benzínu dočasne zvýšia infláciu, ktorá by však neskôr mala opäť klesnúť.