Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Škubla:GP potvrdila,že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia Gorily

Jaroslav Haščák. Foto: TASR– Jakub Kotian

Škubla avizoval, že takúto "šikanu" bude klient riešiť v civilnej aj trestnej rovine.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR v kauze Gorila podľa obhajoby Jaroslava H. potvrdilo, že v súčasnosti už zaniknutý Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa za 1,5 roka nezmohol na férové preskúmanie sťažnosti voči obvineniu finančníka a takýto postup je protiprávny. TASR stanovisko poskytol advokát Martin Škubla. Obvinenie považuje za nezákonné.

"Je hrubým zneužitím verejnej funkcie, ak v takejto kauze klient čelí obvineniu nielen neodôvodnene, ale jeho sťažnosťou voči obvineniu sa zodpovedné orgány dlhodobo odmietajú zaoberať a hľadajú si preto najnemožnejšie výhovorky," povedal Škubla. Avizoval, že takúto "šikanu" bude klient riešiť v civilnej aj trestnej rovine. Dúfa, že čakanie na skutočné a nielen formálne prejednanie sťažnosti voči obvineniam v kauze Gorila sa nestane "čakaním na Godota".

"ÚŠP doslova zneužil okrajovú formálnu námietku týkajúcu sa súbehu funkcie policajta a poslanca, aby sa vyhol nutnosti v tejto 'profilovej kauze' Lipšicovej prokuratúry zrušiť obvinenie pre úplnú absenciu dôkazov a pre ďalšie nezákonnosti," uviedol Škubla s tým, že obvinenie nie je podložené dôkazmi. Tvrdí, že o dôkaznej situácii vedelo aj bývalé vedenie ÚŠP a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Ako skonštatoval, kauza Gorila sa po roku a pol vracia do stavu z konca roku 2022, keď už neplatí nové obvinenie vznesené prokurátorom z marca 2024, ale obnovuje sa pôvodné obvinenie z novembra 2022. Poukázal pritom na to, že za 17 mesiacov sa dokazovanie neposunulo ani o centimeter a nebol napríklad vypočutý ani jeden svedok.

Prvý námestník generálneho prokurátora SR zrušil februárové uznesenia o zastavení trestného stíhania, aj marcové uznesenie o novom obvinení v kauze Gorila. Prokurátor bratislavskej krajskej prokuratúry má opätovne rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila z roku 2022. Vyšetrovateľka špecializovaného tímu Gorila vtedy obvinila finančníka Jaroslava H. a ďalších štyroch.