Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

OBRAZOM: V Ríme si uctili Štefánika a mužov, ktorí pomohli vzniku ČSR

Na snímke slovenskí generáli Peter Novotňák (vľavo) a Svetozár Naďovič (vpravo) vzdávajú úctu pred hrobkou maršála Armanda Diaza v Bazilike di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri v Ríme. Foto: Pavol Demeš

Teraz. sk vám prináša fotografie zo spomienkového dňa na veľkého hrdinu slovenskej histórie M. R. Štefánika.

Bratislava 23. júna (Teraz.sk) - Pri príležitosti stého výročia smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa konal v Ríme spomienkový deň. Po prvýkrát si slovenskí predstavitelia verejne uctili pamiatku troch mužov spojených s M. R. Štefánikom.

Pilot Giotto Mancinelli-Scotti bol jedným z troch talianskych dôstojníkov, ktorí zahynuli spolu s generálom Štefánikom počas jeho návratu z letiska v Campoformido do vlasti. O vznik Československa sa zaslúžili aj dvaja významní talianski činitelia: Maršál Armando Diaz a predseda vlády Talianskeho kráľovstva Vittorio Emanuel Orlando, s ktorým Štefánik podpísal zmluvu o vytvorení samostatnej česko-slovenskej armády.

Pozrite si sériu fotografií z pamätného dňa M. R. Štefánika v Ríme.
Na snímke zľava, plk. Francesco Sardone, genmjr. Ing. Peter Novotňák, veľvyslanec SR v Taliansku Ján Šoth, genmjr. Svetozár Naďovič, pplk. Ján Marko, policajný pridelenec v Taliansku plk. Stanislav Zátorský. Pred hrobom poručíka Giotta Mancinelliho-Scottiho na cintoríne Verano v Ríme.
Foto: Pavol Demeš


Na snímke tabuľa na hrobe poručíka Giotta Mancinelliho-Scottiho na rímskom cintoríne Verano. Zahynul pri leteckej havárii s Milanom Rastislavom Štefánikom v Ivanke pri Dunaji.
Foto: Pavol Demeš


Na snímke tabuľa na hrobe poručíka Giotta Mancinelliho-Scottiho na cintoríne Verano v Ríme.
Foto: Pavol Demeš


Na snímke Genmjr. Ing. Svetozár Naďovič, pri hrobe poručíka Giotta Mancinelliho-Scottiho na cintoríne Verano v Ríme.
Foto: Pavol Demeš


Na snímke časť cintorína Verano v Ríme, kde je pochovaný poručík Giotto Mancinelli-Scotti (hrob je vpravo).
Foto: Pavol Demeš


Na snímke veľvyslanec SR v Taliansku Ján Šoth položil veniec k hrobu maršála Armanda Diaza v Bazilike di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri v Ríme.
Foto: Pavol Demeš


Na snímke slovenský veľvyslanec v Taliansku Ján Šoth a policajný pridelenec SR v Taliansku plk. Stanislav Zátorský položili veniec k hrobu premíera Vittoria Emanuella Orlanda v Bazilike di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri v Ríme.
Foto: Pavol Demeš