Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Žraloky sú životne dôležité pre koralové útesy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štúdiou severozápadného pobrežia Austrálie tím vedcov zistil, že v oblastiach, kde ľudia žraloky intenzívne lovili, koralový útes uhynul.

Sydney 19. septembra (TASR) - Austrálski a kanadskí vedci zistili, že žraloky sú životne dôležité pre zdravie koralových útesov, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

V oblastiach, kde ľudia žraloky intenzívne lovili, koralový útes uhynul. Špičkoví predátori sú dôležití pre rovnováhu v potravinovom reťazci a umožňujú rast koralového útesu, povedal Mark Meekan z austrálskeho vedeckého morského inštitútu.

Štúdiou severozápadného pobrežia Austrálie tím vedcov zistil, že prudký pokles počtu žralokov spôsobuje nárast populácie ich prirodzenej koristi - predátorov strednej veľkosti, ako je pomec cisársky či ryby z radu ostriežotvaré.

Nárast počtu rýb strednej veľkosti spôsobuje, že lovia viac malých rýb, ktoré sa zvyčajne živia riasami na umierajúcich častiach koralov. Tieto malé ryby sú veľmi dôležité, pretože požieraním rias vytvárajú koralom viac miesta pre ich nový rast.

Meekan pre televíziu Australian Broadcasting Corporation vysvetlil, že žraloky v koralových útesoch by mali byť chránené, aby bola chránená rovnováha potravinového reťazca a koraly sa mohli regenerovať.