Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrela britská modelka Keelerová, ústredná postava Profumovej aféry

Christine Keelerová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V roku 1963 mala milostnú aféru s vtedajším ženatým britským ministrom vojny Johnom Profumom, pričom v rovnakom čase udržiavala pomer aj so sovietskym námorným atašé Jevgenijom Ivanovom.

Londýn 6. decembra (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrela Christine Keelerová, ústredná postava tzv. Profumovej aféry zo 60. rokov - jedného z najznámejších politických škandálov minulého storočia.

Na sociálnej sieti Facebook to oznámil jej syn, Seymour Platt. Keelerová podľa jeho slov skonala ešte v pondelok v nemocnici v meste Farnborough na juhu Anglicka.

Keelerová sa narodila v Anglicku v roku 1943. Bola modelkou a kabaretnou tanečnicou. V roku 1963 mala milostnú aféru s vtedajším ženatým britským ministrom vojny Johnom Profumom, pričom v rovnakom čase udržiavala pomer aj so sovietskym námorným atašé Jevgenijom Ivanovom, informovala v utorok agentúra AP.

Aféra na verejnosti vyvolala škandál a v októbri 1963 sa skončila pádom vlády konzervatívneho premiéra Harolda MacMillana. O afére vznikol v roku 1989 film Škandál s Joanne Whalleyovou a Johnom Hurtom v hlavných úlohách.

Fotografia Christine Keelerovej, ktorá sedí nahá na stoličke, pričom jej telo zakrýva iba operadlo, sa stala jedným z najznámejších britských záberov z 60. rokov.