Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel symbol Galapág,100-ročný samec korytnačky slonej Osamelý George

Pracovníci Národného parku Galapágy odnášajú pozostatky Osamelého Georgea. Foto: TASR/AP

Národný park zvažuje, že by nechal telo Georga zabalzamovať a vystavil ho v parku.

Quito 25. júna (TASR) - Symbol Galapágskych ostrovov v Ekvádore, samec vzácneho druhu korytnačky slonej nazývaný Osamelý George v nedeľu z neznámych príčin uhynul. Oznámil to Národný park Galapágy. Odhaduje sa, že mal asi 100 rokov.

Osamelého Georga objavili v roku 1972 a stal sa symbolom Korytnačích ostrovov, na ktoré vlani prilákal 180.000 návštevníkov.

"Dnes ráno pracovník parku, ktorý sa stará o korytnačky, objavil nehybné telo Osamelého Georga," informoval v nedeľu vedúci Národného parku Galapágy Edwin Naula. "Jeho životný cyklus sa skončil."

George mal okolo 100 rokov a bol posledným jedincom druhu korytnačky slonej Chelonoidis nigra abingdoni z jedného z najmenších galapágskych ostrovov, La Pinta.

Obrovské galapágske korytnačky, ktré sa dožívajú až 200 rokov, boli medzi živočíšnymi druhmi, ktoré pomohli v 19. storočí Charlesovi Darwinovi sformulovať jeho O pôvode druhov. Národný park zvažuje, že by nechal telo Georga zabalzamovať a vystavil ho v parku.

Urobí tiež pitvu, aby zistil, čo Osamelého Georga zabilo.

Vedci sa od roku 1993 pokúšali Georga spáriť, zohnali mu dve korytnačky iných poddruhov. Dvakrát mali vajcia, ale nič z nich nebolo.

Ohradu, v ktorej George žil, navštevovali každý rok tisíce turistov, ktorí si fotografovali jedného z najvzácnejších živočíchov Zeme.

Námorníci a rybári lovili tieto korytnačky pre ich mäso, až ich prakticky vyhubili a ich prirodzené prostredie požrali kozy privezené z pevniny.

Na Galapágach ešte žije asi 20.000 kusov viacerých druhov korytnačiek sloních.