Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

TOTO je najčastejšie trápenie cestovateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prečítajte si, ako mu môžete podľa odborníkov predísť.

Bratislava 26. júla (TASR) - Najčastejším ochorením, ktoré trápi cestovateľov, je hnačka. "Na vzniku cestovateľskej hnačky má svoj podiel samotná cesta, zmena klímy, zmena stravy, ale aj možnosť kontaminácie potravín a vody niektorými druhmi baktérií," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Vo väčšine prípadov ustúpi v priebehu dvoch až troch dní.

Okrem "cestovateľskej hnačky" môžu dovolenku znepríjemniť hnačkové ochorenia, ktorých pôvodcom sú salmonely, šigely, niektoré parazity, vírus spôsobujúci hepatitídu typu A, pôvodca cholery. "Týmto ochoreniam sa dá zabrániť hygienickými opatreniami zameranými na prísnu osobnú hygienu - čisté ruky, na hygienu vody a potravín," vysvetlila Račková.

Epidemiológovia odporúčajú vyvarovať sa nezvyčajných jedál a konzumovať iba dostatočne tepelne spracovanú stravu, piť prevarenú vodu, nekonzumovať zmrzlinu, džúsy a nepasterizované mlieko. Vyhnúť sa podľa jeho slov treba aj konzumácii ľadu, pokiaľ nie je záruka, že bol pripravený z bezpečnej alebo prevarenej vody. Pri dlhšom pobyte v rizikových oblastiach sa cestujúcim pred cestou do zahraničia odporúča očkovanie, ktoré chráni pred cholerou, vírusovým zápalom pečene typu A a brušným týfusom.

Pri hnačke je najdôležitejšie prijímať tekutiny a soľ. V lekárňach sa predávajú špeciálne rehydratačné roztoky. Podobný roztok sa dá pripraviť aj svojpomocne z cukru (4 – 5 kociek), kuchynskej soli (1 kávová lyžička), šťavy z citróna, pomaranča alebo grepu (do 1 litra pitnej vody). Možno použiť aj iónové nápoje pre športovcov, nie však v prípade detí, minerálne vody s vysokým obsahom sodíka a draslíka. Vhodný je aj nesladený čierny čaj.