Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

ŽBIRKA: Úlohu v Neberte nám princeznú sme hrali dvaja, ja a môj sveter

Slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka s tabuľkou Umelcova misia s jeho menom na Moste slávy 24. júna 2017 na Medzinárodnom filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach. Spevák si na festivale prevzal cenu Umelcova misia a tabuľku so svojím menom pripevnil na Most slávy v parku. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mosadznú tabuľku s jeho menom si dnes podvečer pripevnil na moste vo Festivalovom parku a stal sa laureátom ocenenia Umelcova misia. Žbirka je prvým a jediným spevákom.

Trenčianske Teplice 24. júna (TASR) - Slovenský spevák a skladateľ Miroslav "Meky" Žbirka sa zaradil medzi ocenené osobnosti medzinárodného filmového festivalu Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne (23.-26.6.). Mosadznú tabuľku s jeho menom si dnes podvečer pripevnil na moste vo Festivalovom parku a stal sa laureátom ocenenia Umelcova misia.

Žbirka je prvým a jediným spevákom, ktorý sa zaradil na festivale medzi ocenených hercov. "Prekvapilo ma to trochu, skoro každoročne dávajú Neberte nám princeznú, tak zase nemám výčitky svedomia. Doprial by som to mnohým iným spevákom a nie som jediný, ktorý sa objavil vo filme, niektorí aj vo viacerých. Takže možnože len začíname s nejakou tradíciou a je to otočené, nejdeme podľa abecedy," povedal dnes na tlačovej konferencii Žbirka.

V piatok (23.6.) večer na festivale premietli i film, kde si Žbirka zahral svoju najvýraznejšiu úlohu, a to muzikál Neberte nám princeznú. "V Neberte nám princeznú to nebolo pre mňa ťažké, pretože moju rolu vlastne hrali dvaja, to som bol ja a môj sveter. Dostal som krásny sveter a celý čas som v ňom chodil, neviem, či aj bol nejaký záber bez toho svetra," spomenul a zároveň podotkol, že si k tomu filmu odskočil ako spevák. "Samozrejme ma teší ocenenie a teší ma aj to, že som predsa len v živote dostal príležitosť hrať vo filme a zároveň som aj filmovým fanúšikom, preto som prijal pozvanie, pretože filmy ma fascinujú," dodal.



Na Park Film Feste ocenili Zuzanu Piussi či Ivetu Grófovú


Slávnostným galavečerom vyvrcholil dnešný program medzinárodného filmového festivalu Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach (23.-26.6.). Ocenenia si v Kursalone prevzalo večer viacero umelcov.

Laureátmi ceny Umelcova misia sú spevák Miroslav Žbirka, ktorý si ju dnes aj osobne prevzal, a herečka Táňa Pauhofová, ktorá zavíta do Trenčianskych Teplíc v nedeľu 25. júna.

Cenu Za kamerou organizátori udelili režisérke Zuzane Piussi a režisérovi a producentovi Ondřejovi Trojanovi.

Ocenenie Golden eye udelila odborná porota Ivete Grófovej za film Piata loď, ktorý súťažil v kategórii Jej pohľad. Cenu Zlatá žaba venovanú mladým talentom získala maďarská študentka Hajni Kis za film Nádherná bytosť. Cenu primátora Trenčianskych Teplíc dostal poľský režisér Krzysztof Zanussi, ktorý je už z minulosti laureátom ocenenia Zlatá kamera.

Trojan: Slovenský film bol vždy vynikajúci, je mi ľúto, že sa už málo točí


Ocenenie Za kamerou dnes na medzinárodnom filmovom festivale Park Film Fest v Trenčianskych Tepliciach dostal český režisér a producent Ondřej Trojan. Cenu, ktorú udeľujú organizátori festivalu výnimočným osobnostiam kinematografie, prevažne režisérom a kameramanom, si prevzal na slávnostnom galavečere.

"Od našej prvotiny, čo bol film Pelíšky, vnímam kinematografiu ako československú," podotkol dnes na tlačovej konferencii Trojan, ktorý na svojich filmoch spolupracuje so slovenskými hercami či spoločnosťami.

"Prial by som slovenskému filmu, aby sa tu, na Slovensku, darilo točiť viac celovečerných filmov, pretože slovenský film bol vynikajúci. Je mi ľúto, že už toľko rokov sa tak málo točí," uviedol.

V tomto smere inicioval debatu o slovenskom a českom fonde. "V Karlových Varoch by sa mala za spoločného moderovania mňa a Zuzany Mistríkovej viesť debata, ako legislatívu u týchto filmov prepojiť a povýšiť tak, aby financovanie českých a slovenských filmov spolu bolo jednoduchšie, aby bolo jednoduchšie dostať sa k financiám z týchto fondov, aby bolo jednoduchšie koprodukovať tieto filmy a aby sme neboli až tak zviazaní európskou legislatívou, ale aby vzťahy boli trošku nadštandardné a spoločných filmov vznikalo viac," ozrejmil.

Trojan momentálne natáča celovečerný film pod názvom Zdeněk Toman, ktorý hovorí o prvom komunistickom šéfovi zahraničnej rozviedky. "Bol to maďarský Žid z východoslovenských Sobraniec. Film je z obdobia tretej republiky," priblížil.