Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Začína sa projekt Google Street View na Slovensku

Foto: Google

Špeciálne autá vyrazia 11. apríla do ulíc 19 dôležitých slovenských miest vrátane hlavného mesta Bratislavy.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Spoločnosť Google spúšťa aj na Slovensku projekt Google Street View. Špeciálne autá vyrazia 11. apríla do ulíc 19 dôležitých slovenských miest vrátane hlavného mesta Bratislavy. Cieľom je zachytiť historicky a kultúrne dôležité miesta a mestá na Slovensku v podobe panoramatických fotografií, ktoré neskôr pribudnú na Mapách Google.

Autá budú jazdiť len na verejne dostupných priestranstvách a fotodokumentácia sa bude následne niekoľko mesiacov spracovávať pomocou špeciálnej technológie na ochranu súkromia. Tá automaticky rozmazáva tváre a ŠPZ áut tak, aby ich nebolo možné identifikovať.

Street View autá bude možné vidieť v Banskej Bystrici, Bardejove, Bratislave, Humennom, Komárne, Košiciach, Leviciach, Liptovskom Mikuláši, Martine, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Prievidzi, Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave a Žiline.

Google spúšťa projekt Street View po ukončení rokovaní s Úradom na ochranu osobných údajov SR a splnení všetkých lokálne špecifických podmienok pre ochranu súkromia.

Street View je jednou z najpopulárnejších funkcií na Mapách Google dostupnou už vo viac ako 30 krajinách na svete. Vďaka tejto funkcii sa môžu používatelia virtuálne preniesť na rôzne miesta a overiť si, kde sa nachádzajú hotely, obchody alebo reštaurácie, ktoré plánujú navštíviť.

Dôležitým aspektom pri zbere fotodokumentácie je ochrana súkromia. Pred akýmkoľvek zverejnením zozbieraných snímok dochádza k ich spracovaniu a pomocou špeciálnej technológie sa tváre ľudí a poznávacie značky budú rozmazávať tak, aby ich nebolo možné identifikovať a chránilo sa ich súkromie.