Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Začína sa anketa Strom roka, patrónom je spevák Peter Lipa

Peter Lipa Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Cieľom ankety, ktorej desiaty ročník vyhlásili na Deň Zeme, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Nadácia Ekopolis vyhlásila 10. ročník ankety Strom roka. Cieľom ankety, ktorej desiaty ročník vyhlásili na Deň Zeme, je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Patrónom 10. ročníka ankety sa stal spevák Peter Lipa.

Svoj obľúbený strom do ankety môžu prihlásiť jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie. Stačí do 31. mája 2012 poslať vyplnený formulár a fotografie stromu poštou na adresu Nadácie Ekopolis (Komenského 21, Banská Bystrica 974 01) alebo e-mailom na hronec@ekopolis.sk. Všetky potrebné informácie o ankete Strom roka 2012 a nominačné hárky nájdu záujemcovia na www.ekopolis.sk.

"Vzťah ľudí k majestátnym stromom je veľmi zaujímavý, už aj tým, že stromy nás priťahujú v každom veku. V mladosti predstavujú výzvy a dobrodružstvá, v strednom veku v ich blízkosti často hľadáme pokoj a spomalenie rušného životného tempa. V zrelom veku v nás prebúdzajú pokoru a úctu. Ak sa k tomuto pridá ešte spoločne prežitý príbeh človeka a stromu, naraz je tu vzťah veľmi intímny a hlboký," povedal programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

Peter Lipa prijal ponuku spolupracovať na ankete s úprimným nadšením a záujmom. "Keď ma Ekopolis oslovil s touto myšlienkou, tak som sa potešil najmä kvôli stromom, ale aj kvôli dvom pesničkám o stromoch, ktoré sú na mojom CD s názvom 68. A minulým víťazom ankety je lipa malolistá z Lipian. K tomu nemám čo dodať," podotkol spevák.

Komisia začiatkom júna vyberie z prihlásených stromov 12 finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 5. júla na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2012. Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2012.

Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie 333 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, tiež získajú peňažnú sumu 333 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo na úpravu okolia. Traja nominujúci budú odmenení hodnotnými knižnými darmi, traja hlasujúci zase knižnými poukážkami.

Minuloročným víťazom ankety Strom roka 2011 sa stala 320-ročná lipa malolistá z Lipian (okres Sabinov), ktorá získala 1699 hlasov. Na 2. mieste skončila ďalšia lipa malolistá z Kameničian v okrese Ilava, ktorá má korunu v tvare srdca. Tretie miesto patrí jarabine oskorušovej z Bošáce (okres Nové Mesto nad Váhom). Celkovo získali 12 finalisti ankety 10.167 hlasov. Majestátna lipa malolistá, rastúca na námestí v Lipanoch, reprezentovala Slovensko v medzinárodnej ankete Európsky strom roka a skončila v konkurencii siedmich finalistov na 4. mieste.