Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Význam včiel a včelích produktov pripomenie 25. Včelárska nedeľa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Včelárska nedeľa priláka každoročne do liptovského skanzenu množstvo turistov.

Pribylina 20. augusta (TASR) - Návštevníci Múzea liptovskej dediny v Pribyline sa dnes na jubilejnom 25. ročníku tradičného podujatia s príznačným názvom Včelárska nedeľa v rámci pestrého programu dozvedia zábavnou formou množstvo zaujímavých informácií o chove včiel medonosných a najrôznejších včelárskych produktoch.

"Včely sú veľmi dôležitou súčasťou životného prostredia a významným krajinotvorným prvkom. Zároveň produkujú rôzne zaujímavé včelie produkty, najznámejším je samozrejme med. Na dôležitosti v medicínskom využití však naberá peľ alebo propolis. Vo veľkom má pre nás význam aj vosk. Je potrebné o tom prostredníctvom rôznych podujatí informovať aj širokú verejnosť," povedala pre TASR vedúca Ústavu včelárstva v Liptovskom Hrádku Tatiana Čermáková.

Včelárska nedeľa priláka každoročne do liptovského skanzenu množstvo turistov. "Stále sa nám darí oslovovať širokú verejnosť touto nadčasovou témou. Málokde a málokedy sa dá dozvedieť na jednom mieste viac o živote včiel a ich dôležitosti pre celý ekosystém," skonštatoval riaditeľ Liptovského Múzea so sídlom v Ružomberku Martin Krupa.

Ako ďalej doplnila Čermáková, trend záujmu o chovanie včiel a využitie včelích produktov je zo strany ľudí stúpajúci. Prínosom je práve popularizačný spôsob informovania verejnosti, ktorá sa s veľkými očakávaniami dopytuje po nových poznatkoch a skúsenostiach. "Dokazuje to aj neustále narastajúci počet mladých včelárov. Vždy sa tradovalo, že chov včiel je záležitosťou dôchodcov, dnes to už neplatí," dodala na záver.