Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vyše 80 % Slovákov hľadá dovolenku online

Ilustračné foto: Hydrotour.sk

Dovolenkovaniu však častokrát predchádza uťahovanie opaskov.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Tohtoročnú dovolenku má za sebou tretina Slovákov, pričom takmer 20 % respondentov sa chystá na dve kolá cestovateľských zážitkov. Základným zdrojom informácií pri výbere a plánovaní dovolenky je internet. Vyplynulo to z výsledkov augustového prieskumu banky ZUNO.

Potrebné informácie hľadá a preveruje online viac ako 80 % Slovákov. V prípade samotnej platby je však percento opýtaných podstatne nižšie, keď prostredníctvom internetu uhrádza svoju dovolenku necelých 50 % z nich. V porovnaní s našimi českými susedmi tak Slováci využívajú online platbu v menšej miere.

Dovolenkovaniu však častokrát predchádza uťahovanie opaskov. "Až 80 % Slovákov aj Čechov v prieskume potvrdilo, že svojich pár dní voľna financuje práve z úspor. Uhradiť dovolenku z pravidelného príjmu si môže dovoliť len 16 % ľudí na Slovensku a 21 % ľudí v Česku," tvrdí manažér primárneho bankovníctva v ZUNO Andrej Čársky.

V čom sa Slováci a Česi zhodnú je výber dovolenkovej destinácie. Oba národy v rovnakej miere uprednostňujú domáce prostredie pred zahraničným, čo potvrdilo až 70 % Čechov a 55 % Slovákov. Ďalšími krajinami v rebríčku popularity sú Chorvátsko, Taliansko, Turecko a Grécko.