Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

VÝLET GALAXIOU: Vedci vytvorili 360-stupňové video Mliečnej dráhy

Pohľad na nočnú oblohu a Mliečnu cestu z paluby Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS. Foto: www.nasa.gov

Okolo hlavy vám krúžia prachové časti, zárodky nových hviezd aj mohutná čierna diera. Takto to vyzerá v našej Galaxii Mliečna cesta.

Bratislava 14. januára (Teraz.sk) – Keď sa v jednom z dokumentov pýtali vedcov, ktorá galaxia sa im páči najviac, zarezonovala medzi nimi jedna odpoveď. Americký fyzik a popularizátor vedy Michio Kaku povedal: „ Mliečna cesta, pretože je to náš domov.“

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) len pred pár dňami zverejnil na svojej stránke jedinečné video. Ide o virtuálnu prehliadku naprieč našou domovskou Galaxiou.

Slnečná sústava sa nachádza približne 26 000 svetelných rokov od stredu Galaxie v blízkosti vnútorného okraja galaktického ramena Orióna. Kým naše oči sotva uvidia slabšie hviezdy na nočnej oblohe, dômyselné zariadenia sa vedia pozrieť skutočne ďaleko. Pomocou výkonných prístrojov sme schopní zaznamenať svetlo v rôznych formách – od infračerveného až po röntgenové žiarenie.



Virtuálna prechádzka Galaxiou je zložená z pozorovaní röntgenového observatória Chandra, ktoré nesie meno indického astrofyzika Subrahmanyana Chandrasekhara. Vedec sa vo svojej práci zameriaval na výskum vývojových štádií hviezd.

Vo videu môžete zazrieť aj obrovských hviezdnych obrov. Ide o tzv. Wolf-Rayetove hviezdy, ktorých mohutné výtrysky plynu prúdia naprieč vesmírom. V našej Galaxii sa nachádza približne 150 takýchto gigantov.

Astronómovia ich so záujmom skúmajú a ich cieľom je pochopiť, ako reagujú s najvýznamnejším obyvateľom galaktického stredu – so supermasívnou čiernou dierou, označovanou ako Sagittarius A. Ak si trpezlivo prejdete celé video, určite ju nájdete.

Ešte jedna zaujímavosť na záver. Približne o tri až štyri miliardy rokov zažije náš "domov" nevyhnutné stretnutie s inou galaxiou. Zrazíme sa s naším susedom - Galaxiou Androméda a bude to parádne divadlo, hoci sa predpokladá, že Slnko, ani iné hviezdy sa vzájomne pôsobením gravitačných síl neroztrieštia. Vznikne ale množstvo jasnejších hviezdokôp.

Zdroj: NASA