Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

BIZARNÝ ROK 2017: Našli Mauglího dievča a vydražili Presleyho tryskáč

Teraz.sk prináša prehľad zaujímavostí vo sveta druhého štvrťroka 2017. Foto: TASR/AP

Ktorý chlpáč sa môže pýšiť titulom Najškaredší pes roku 2017 a aký šialený sen sa splnil 101-ročnému britskému vojnovému veteránovi?

Bratislava/Svet 29. decembra (TASR/Teraz.sk) - Rok 2017 nám nadelil smutné i veselé príbehy. Prečítajte si zopár z nich.

APRÍL


4. apríla - Bezchybný jasnoružový diamant s hmotnosťou 59,6 karátu nazývaný Pink Star (Ružová hviezda) vydražili v aukčnej sieni Sotheby's v Hongkongu za 71,2 milióna dolárov, čo je nový svetový rekord pre diamant alebo drahokam.

5. apríla - Nórsko predstavilo plány na vybudovanie morského tunela, ktorý povedie cez horský masív, pričom pôjde o vôbec prvý projekt svojho druhu na svete. Účelom projektu na západnom pobeží krajiny je, aby sa plavidlá mohli vyhnúť polostrovu Stad a okolitým nebezpečným vodám. Práce na hĺbení tunela sa začnú v roku 2019.

Na snímke je vizualizácia unikátneho takmer 1 700 metrov dlhého tunelu pre námorné lode. Nóri plánujú ako prví na svete postaviť tunel pre námorné lode.
Foto: TASR/AP

7. apríla - V indickej prírodnej rezervácii žilo so skupinou opíc dievča, ktorého vek sa odhadoval na desať až 12 rokov. Dieťa nemalo na sebe žiadne oblečenie, bolo podvyživené, chodilo po štyroch a jedlo ústami priamo zo zeme, povedal lekár štátnej nemocnice v meste Bahrajč v severoindickom štáte Uttarpradéš.



14. apríla - Veriaci v dedinách na severe tichomorského ostrovného štátu Filipíny sa dali opäť pribiť klincami na kríže, ako je to v tejto oblasti na Veľký piatok tradičným veľkonočným zvykom. Medzi nimi bola aj jedna žena.

15. apríla - Emma Moranová, najstarší žijúci človek na zemeguli, zomrela vo svojom dome v talianskom meste Verbania vo veku 117 rokov. Moranová sa narodila 29. novembra 1899 a bola posledným známym žijúcim človekom narodeným v 19. storočí.

19. apríla - Asteroid 2014 JO25 veľkosti gibraltárskej skaly bezpečne minul Zem vo vzdialenosti 1,8 milióna kilometrov. Išlo o najväčší asteroid, aký sa vyskytol v okolí našej planéty od roku 2004.

Na snímke Talianka Emma Moranová, ktorá je od mája tohto roka považovaná za najstaršieho človeka na Zemi, oslavuje 117. narodeniny v meste Verbania 29. novembra 2016. Moranová sa narodila v roku 1899 a je posledným známym žijúcim človekom narodeným v 19. storočí.
Foto: TASR/AP

20. apríla - Čína vyslala do vesmíru prvú nákladnú kozmickú loď vlastnej výroby Tchien-čou 1 (Nebeský koráb 1). Jej úlohou bolo spojiť sa s čínskou vesmírnou stanicou a vykonať tam sériu vedeckých experimentov.

26. apríla - Čína spustila na vodu prvú lietadlovú loď vlastnej výroby. Plavidlo s výtlakom 50.000 ton s pracovným názvom Typ 001A postavili v lodeniciach v prístavnom meste Ta-lien. V nasledujúcich rokoch absolvuje potrebné plavebné skúšky a do prevádzky by malo byť uvedené do roku 2020.

26. apríla - Americká sonda Cassini uskutočnila prelet medzi planétou Saturn a sústavou jej prstencov.



27. apríla - Denník 35. prezidenta USA Johna F. Kennedyho, ktorý si viedol počas svojej cesty po povojnovej Európe, vydražili na aukcii v americkom Bostone za 718.000 dolárov.

Na nedatovanej snímke je denník bývalého amerického prezidenta Johna Kennedyho, ktorý si tento budúci štátnik viedol ešte v mladosti. Denník pôjde do dražby vôbec po prvý raz. Počas svojej cesty po Európe v roku 1945 si doň vtedy 28-ročný Kennedy zaznamenal svoje očarenie nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom. Jeho dlhodobou vlastníčkou je Deirdre Hendersonová, ktorá pracovala ako Kennedyho výskumná asistentka v časoch, keď bol americkým senátorom s ambíciami pre Biely dom.
Foto: TASR/AP

MÁJ


4. mája - Množstvo vesmírneho odpadu cirkulujúceho na nízkej obežnej dráhe Zeme sa tento rok zvýšilo o takmer 500 nových objektov, pričom USA sa na tejto štatistike podieľajú 298 položkami. Vyplýva to zo štvrťročnej správy amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír. Najväčším znečisťovateľom nízkej obežnej dráhy je podľa správy NASA Rusko. Na druhom mieste sú Spojené štáty, tretia je Čína.

6. mája - Pápežská Švajčiarska garda, najstaršia stála armáda na svete, prijala do svojich radov 40 nových členov. Slávnostnú prísahu vernosti zložil každý z nich osobitne na Nádvorí svätého Damaza v Apoštolskom paláci vo Vatikáne.

Noví príslušníci Švajčiarskej gardy pochodujú pred slávnostnou prísahou vo Vatikáne. Slávnostná ceremónia sa uskutočňuje každoročne 6. mája od roku 1527, kedy počas plienenia Ríma zahynulo 147 členov Švajčiarskej gardy pri obrane pápeža Klementa VII.
Foto: TASR/AP

8. mája – Americké mesto Las Vegas má na celom svete známu prezývku "mesto hriechov". Teraz si však získalo pozornosť tým, že chce aspoň niektoré z hriechov urobiť bezpečnejšími. Mesto v spolupráci s niekoľkými zdravotníckymi organizáciami nainštalovalo do ulíc automaty na injekčné striekačky a ihly pre drogovo závislých a stalo sa vôbec prvým v USA, ktoré tak urobilo. Las Vegas verí, že tým spomalí šírenie HIV a hepatitídy B a C.

16. mája - Stojedenročný britský vojnový veterán sa stal najstarším človekom na svete, ktorý absolvoval zoskok padákom. Bryson William Verdun Hayes zoskočil spoločne s členmi svojej širokej rodiny, z výšky 4500 metrov na letisku v Honitone v juhozápadnom Anglicku. Vo veku 101 rokov a 38 dní tak Hayes prekonal doterajší rekord zaznamenaný v Guinnessovej knihe rekordov, ktorý vytvoril Kanaďan Armand Gendreau. Ten svoj zoskok uskutočnil v roku 2013, keď mal 101 rokov a tri dni.



19. mája - Za rekordnú sumu 110,5 milióna dolárov sa v New Yorku predal obraz zosnulého umelca Jeana-Michela Basquiata s názvom Untitled (Bez názvu) z roku 1982. Je to najvyššia suma dosiahnutá na dražbe za dielo amerického umelca

25. mája - Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg dostal od Harvardovej univerzity v štáte Massachusetts, ktorú opustil v druhom ročníku, čestný doktorát. Zuckerberg, piaty najbohatší človek sveta s majetkom 62,3 miliardy dolárov, tam študoval počítačovú vedu, krátko po spustení Facebooku však štúdium zanechal a spoločnosť presťahoval do Kalifornie.

26. mája
- Hudobní fanúšikovia po celom svete si pripomenuli 50 rokov od vydania albumu Sgt. Pepper's Lonely Heart Club Band, ôsmeho štúdiového počinu britskej rockovej skupiny The Beatles. Album je všeobecne považovaný za jeden z najvplyvnejších v dejinách modernej hudby.

26. mája - Renomovaná Cambridgeská univerzita vymenovala svojho prvého profesora, ktorý bude skúmať význam hier vo vzdelávacom procese. Odborník na duševné zdravie detí Paul Ramchandani povedie Centrum pre výskum hry vo vzdelávaní, rozvoji a učení (PEDaL), ktoré zriadila Nadácia LEGO a udelila naň grant štyri milióny libier.

28. mája - Súkromné lietadlo, ktoré kedysi patrilo "kráľovi rokenrolu" Elvisovi Presleymu, predali v Kalifornii na aukcii jeho memorabílií za 430.000 dolárov. Aukčná sieň informovala, že interiér lietadla navrhol samotný Elvis Presley. Kabína je obložená drevom, sedadlá sú čalúnené červeným zamatom a na podlahe je červený koberec. Trup lietadla zvonku má medeno-zlatistú farbu.

Na snímke súkromné lietadlo, ktoré kedysi patrilo Elvisovi Presleymu. Súkromné lietadlo, ktoré kedysi patrilo kráľovi rokenrolu Elvisovi Presleymu, predali 27. mája 2017 v Kalifornii na aukcii jeho memorabílií za 430.000 dolárov.
Foto: TASR/AP


28. mája - Zlatú palmu, hlavné ocenenie 70. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes, získal film švédskeho režiséra Rubena Östlunda The Square.

JÚN


5. júna - Záchranári v Národnom parku Denali vo vnútrozemí amerického štátu Aljaška zachránili Slováka Martina Takáča (38) z Trnavy, ktorý pri zostupe z vrchu Denali, najvyššieho v Severnej Amerike, skĺzol do trhliny ľadovca Kahlitna. Počas záchrany bol stále pri vedomí, ale utrpel vážne zranenia.

6. júna - V talianskom meste Neapol slávnostne otvorili futuristickú stanicu vysokorýchlostných vlakov. Stavba, ktorú navrhla vlani zosnulá britská architektka irackého pôvodu Zaha Hadidová, má podobu 400 metrov dlhého hadovitého mosta zo skla, ocele a betónu.

9. júna - Ženy sa po predčasných parlamentných voľbách v Británii dostali do parlamentu v rekordnom počte - v 650-člennom zákonodarnom zbore získali najmenej 200 kresiel.

Na snímke bubeník americkej heavymetalovej skupiny Metallica Lars Ulrich.
Foto: TASR/AP

14. júna - Dánskemu bubeníkovi Larsovi Ulrichovi, členovi americkej heavymetalovej skupiny Metallica, udelili rytiersky titul. Oznámil to dánsky kráľovský palác. Titul Ulrichovi udelili za prínos v umeleckej oblasti.

15. júna - Vdovu po Johnovi Lennovi viac ako 15 rokov po jeho úmrtí oficiálne uznali za spoluautorku megahitu bývalého člena skupiny Beatles - Imagine. Stalo sa tak na výročnom zasadaní National Music Publishers Association (NMPA) v New Yorku.

23. júna - Niekdajšieho šéfa newyorskej mafie Sonnyho Franzeseho prepustili z väzenia v americkom štáte Massachusetts. 100-ročný muž, ktorého odsúdili pred 50 rokmi, bol najstarším väzňom vo väzenských zariadeniach USA.

23. júna - V poradí 29. ročník súťaže o titul Najškaredší pes roka vyhrala sučka plemena neapolský mastiff menom Martha. Súťaž sa konala v meste Petaluma v americkom štáte Kalifornia a Martha bola jednou zo 14 súťažiacich.

Sučka plemena neapolský mastiff menom Martha, ktorá vyhrala titul v súťaži Najškaredší pes roka 2017
Foto: TASR/AP

27. júna - Pri výkopových prácach na novej linke metra v talianskom hlavnom meste Rím našli obhorené ruiny budovy z 3. storočia n.l. a 1800 rokov starú kostru psa, ktorý očividne zahynul pri požiari.

Na archívnej snímke je pohľad na rodný dom (v popredí) Adolfa Hitlera v meste Braunau am Inn v Hornom Rakúsku.
Foto: TASR/AP

30. júna - Ústavný súd vo Viedni odobril vyvlastnenie rodného domu Adolfa Hitlera v hornorakúskom meste Braunau am Inn. Zamietol tak sťažnosť pôvodnej majiteľky, ktorá konfiškáciu tejto nehnuteľnosti označila za protiústavnú. Rakúska vládna koalícia sa vlani dohodla na vyvlastnení rodného domu vodcu nemeckých nacistov s cieľom zamedziť, aby sa pri ňom stretávali pravicoví radikáli. Štát sa snažil nehnuteľnosť odkúpiť už od roku 1984, s vlastníčkou sa však nedokázal dohodnúť.