Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Vo veku 95 rokov zomrel kráľ komiksov S. Lee, otec Spidermana i Hulka

Vo veku 95 rokov zomrel v pondelok ráno v Los Angeles legendárny americký autor komiksov Stan Lee, ktorý sa podieľal na vytvorení známych superhrdinov vydavateľstva Marvel ako Spider-man či Neuveriteľný Hulk. Foto: TASR/AP

Lee zomrel v losangelskej nemocnici Cedars-Sinai Medical Center. Príčina smrti nebola bezprostredne známa. Podľa amerických médií Lee v posledných rokoch trpel mnohými chorobami.

Los Angeles 12. novembra (TASR) - Vo veku 95 rokov zomrel v pondelok ráno v Los Angeles legendárny americký autor komiksov Stan Lee, ktorý sa podieľal na vytvorení známych superhrdinov vydavateľstva Marvel ako Spider-man či Neuveriteľný Hulk. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na rodinného právnika Kirka Schencka.

Ten informoval, že Lee zomrel v losangelskej nemocnici Cedars-Sinai Medical Center. Príčina smrti nebola bezprostredne známa. Podľa amerických médií Lee v posledných rokoch trpel mnohými chorobami.

Lee, bývalý šéf spoločnosti Marvel Comics, bol považovaný za tvorcu súčasného komiksu v Spojených štátoch.

Lee začal vo vydavateľstve Marvel pracovať v 17 rokoch, pričom sa postupne prepracoval na pozíciu vydavateľa. V spolupráci s kresličom Stevom Ditkom vytvorili začiatkom 60. rokov jednu z najpopulárnejších kreslených postavičiek - Spider-mana. Je autorom aj ďalších známych superhrdinov vrátane Hulka, X-Menov, Fantastickej štvorky, Thora, Daredevila či Iron Mana.

Profil Stana Leeho


Stan Lee sa narodil ako Stanley Martin Lieber 28. decembra 1922 v newyorskom Manhattane. Jeho rodičia, Celia Lieberová (za slobodna Solomonová) a Jack Lieber boli rumunskí židia, ktorí sa prisťahovali do Spojených štátov. Už od detstva ho uchvátili filmy, podľa jeho slov najmä tie, v ktorých hral heroické postavy Errol Flynn.

Neskôr sa rodina presťahovala do Bronxu, kde Stanley navštevoval strednú školu DeWitt Clinton High School. Bavilo ho písanie a sníval o tom, že raz napíše veľký americký román. Privyrábal si písaním nekrológov pre noviny, roznášaním sendvičov, ale aj prácou v kancelárii.

Po maturite mu strýko pomohol zamestnať sa vo vydavateľstve Timely (neskôr Marvel) Comics, kde mal na starosti jednoduché práce – nosil kolegom jedlo, napĺňal perá atramentom. V roku 1941 dostal príležitosť vypĺňať textové bubliny v komikse Captain America (Kapitán Amerika). Prvý raz použil pseudonym Stan Lee, ktorý sa časom stal jeho občianskym menom. Krátko nato sa stal vo vydavateľstve redaktorom.

V rokoch 1942-1945 slúžil v americkej armáde. Ku koncu 50-tych rokov 20. storočia redaktor vydavateľstva DC komiks Julius Schwartz oživil archetyp superhrdinu a zaznamenal veľký úspech s tímom komiksových hrdinov Liga spravodlivých.

Vydavateľ Martin Goodman z Marvelu oslovil Stana, aby takisto vytvoril niečo podobné. Dovtedy bezchybným akčným hrdinom písaným skôr pre detské publikum Stan Lee prepožičal ľudské vlastnosti. Ako prvý vytvoril tím superhrdinov s názvom Fantastic Four (Fantastická štvorka). Hneď na to sa preslávil vďaka svojim superhrdinom ako boli Spider-Man, X-Men, Iron Man, Avengers, Hulk, Thor, Daredevil a Doctor Strange. Všetky projekty zastrešovalo vydavateľstvo Marvel Comics, v ktorom sa stal Stan Lee jedným z najvyššie postavených ľudí.

Na základe jeho príbehov bola nakrútená slávna séria filmov o Spider-Manovi či Iron Manovi. Po roku 2000 sa Stan Lee vrátil k svojej záľube stvárniť vo filmoch podľa jeho predlôh niektorú z vedľajších postáv. Vďaka tomu sa objavil v desiatkach filmov ako herec.

V roku 2010 založil nadáciu Stan Lee Foundation, prostredníctvom ktorej pomáha podporovať literatúru, vzdelávanie a umenie. Od roku 2012 bol aktívny na stránke YouTube.

V roku 1947 sa oženil s Joan Clayton Boocockovou, s ktorou strávil 69 rokov až do jej smrti v roku 2017. V roku 1950 sa im narodila dcéra Joan Celia, ďalšia dcéra Jan Lee (1953) zomrela krátko po narodení.

Kráľ sveta komiksov zomrel vo veku 95 v dôsledku viacerých zdravotných problémov. Na otázku, či verí v Boha, odpovedal: "Poviem to takto. Nebudem sa snažiť vyzerať múdro. Naozaj neviem. Jednoducho neviem." Ešte známejší je však citát zo Spider-Mana: "S veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť."