Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Virgin Galactic začne tento rok testovať vesmírnu loď pre turistov

Foto: TASR/AP

Suborbitálne lety, počas ktorých turisti zažijú beztiažový stav, si objednalo viac ako 500 ľudí, vrátane herca Ashtona Kutchera.

Mojave 31. mája (TASR) - Americká spoločnosť Virgin Galactic v stredu oznámila, že v priebehu tohto roka chce uskutočniť plnohodnotné testovacie lety vesmírnej lode pre turistov.

Firma uviedla, že jej partner, ktorý vesmírne vozidlo postavil, dostal od Federálneho úradu pre letectvo (FAA) experimentálne povolenie na skúšobné lety s použitím motora.

Časový harmonogram prvých letov s platiacimi pasažiermi stanovia po dokončení testov. Suborbitálne lety, počas ktorých turisti zažijú beztiažový stav, si objednalo viac ako 500 ľudí, vrátane herca Ashtona Kutchera.

Virgin Galactic a spoločnosť Scaled Composites doteraz v rámci testov uskutočnili kĺzavé lety vesmírnej lode SpaceShipTwo určenej pre šiestich pasažierov.



SpaceShipTwo štartuje z nosného lietadla, ktoré ju vynesie do požadovanej výšky. V súčasnosti prebiehajú práce na zabudovaní raketového motora do SpaceShipTwo.