Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Violončelo značky Stradivarius sa nešťastnou náhodou poškodilo

Hudobný nástroj zo 17. storočia môže mať hodnotu najmenej 15,4 milióna eur.

Madrid 7. mája (TASR) - Violončelo značky Stradivarius nachádzajúce sa v španielskom kráľovskom paláci sa nešťastnou náhodou poškodilo. Informovala o tom predstaviteľka v Madride. Hudobný nástroj zo 17. storočia môže mať hodnotu najmenej 15,4 milióna eur.

Predstaviteľka inštitúcie Národné dedičstvo odmietla konkretizovať, čo sa poškodilo. Nechcela sa vyjadriť ani k správe španielskeho denníka El Mundo, že nástroj spadol zo stola počas fotografovania. Potvrdila len, že nehoda sa stala pred troma týždňami. Informáciu poskytla pod podmienkou zachovania anonymity, čo je v súlade s politikou inštitúcie.

Poškodila sa tá časť violončela, ktorá pripája krk nástroja k jeho telu - zlomila sa a odpadla. Táto časť nebola pôvodná, ale išlo o náhradu a nainštalovali ju v 19. storočí.

Predstaviteľka dodala, že violončelo sa dá opraviť a tak sa aj stane.

Odmietla uviesť, akú hodnotu hudobný nástoj má. Povedala, že je súčasťou sady hudobných nástrojov - dvoch huslí a violy - ktoré sú známe pod názvom "Kvarteto". Pomenovanie dostali preto, že boli objednané v tom istom čase.

Tim Ingles, šéf oddelenia hudobných nástrojov v aukčnej sieni Sotheby's v Londýne, však vyhlásil, že podľa jeho presvedčenia má čelo v Španielsku hodnotu minimálne 20 miliónov dolárov, teda 15,4 milióna eur.