Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

VIDEO: TOTO je dôvod, prečo nejesť čierne potraviny vo veľkom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Trend využitia čierneho aktívneho uhlia sa vkradol nielen do kozmetiky, ale už aj do potravinárstva.

Berlín 10. augusta (TABLET.TV) – Tzv. čierne potraviny sa stretli s veľkým úspechom. Ilúzii s detoxikačným efektom najskôr podľahli Japonci, neskôr Američania a už aj Európania. Aj u nás je možné na pultoch vidieť čierne potraviny. Nemeckí výskumníci však prišli so zistením, že nášmu telu neprospievajú až tak, ako si ľudia myslia. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa nutričného špecialistu Akileša Palanisaniho "ak niekto užije lieky do dvoch hodín po užití aktívneho uhlia, ich účinok môže byť čiastočne znížený alebo úplne nulový".

"Naše telo sa dostatočne detoxikuje napríklad pomocou obličiek, takže žiadne podporné látky skutočne nie sú potrebné. Ak ale opakovane konzumujeme aktívne uhlie spolu s inými liekmi a v približne rovnakom čase, lieky nemusia byť účinné," tvrdí gastroenterologička Roshini Raj.

Preto je vhodné, aby ste potravín s prídavkom čierneho uhlia neskonzumovali priveľa. Odporúčaná dávna je menej ako 10 gramov. Nielenže sa iné lieky môžu minúť svojho účinku, ale uhlie môže byť aj príčinou zápchy. Okrem toho je tu aj ďalší dôvod, ktorý potvrdzuje, že všetkého veľa škodí.

"Keď sa pridáva uhlie do akýchkoľvek potravín, človeku sa prakticky do tela nedostáva žiadnych živín z týchto potravín, pretože práve uhlie ich všetky absorbuje. Tie živiny sa v ňom držia," uzavrel pre agentúru AP Akileš Palanisany.

Nemeckí experti na zdravú výživu ale dodávajú, že pri občasnej a striedmej konzumácii by čierne potraviny nemali nijako uškodiť.