Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

O let do vesmíru môžu súťažiť aj mladí Slováci

a snímke z vesmírnej agentúry NASA vidieť americkú komunikačnú družicu Iridium. Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vo svetovom kole budú musieť súťažiaci absolvovať tri misie - let v prúdovom lietadle, parabolický let (Zero-G) a centrifúgu.

Bratislava 10. januára (TASR) - Milióny mladých ľudí na celom svete majú šancu letieť do vesmíru prostredníctvom projektu, na čele ktorého bude stáť Buzz Aldrin. Americký kozmonaut a člen prvej posádky, ktorá sa prešla po Mesiaci, je súčasťou Axe Apollo Space Academy (A.A.S.A.), do ktorej sa môžu prihlásiť aj mladí Slováci nad 18 rokov.

Prostredníctvom www.axeapollo.com. budú súťažiť o 22 lístkov na let do vesmíru s medzinárodnou vesmírnou agentúrou Space Expedition Corporation (SXC). Do A.A.S.A sa môžu zapísať primárne chlapci, ale súťaž je otvorená aj pre odvážne dievčatá z vyše 60 krajín v 45 jazykoch sveta.

Na internetovej stránke súťaže si môžu záujemcovia vytvoriť vlastný profil a zbierať hlasy od svojich kamarátov a známych prostredníctvom e-mailového hlasovania či Facebooku. Ten najúspešnejší postúpi do Central Europe Space Campu v Maďarsku, kde sa uskutoční národné kolo.

Ako dnes uviedli na tlačovej konferencii v Bratislave organizátori súťaže, do národného kola finálne postúpi osem Slovákov, z ktorých sa jeden dostane do svetového Space Campu na Floride, v Orlande. Tam bude súťažiť o prvenstvo medzi postúpenými zo strednej Európy a napokon o lístok do vesmíru v celosvetovej konkurencii.

Vo svetovom kole budú musieť súťažiaci absolvovať tri misie - let v prúdovom lietadle, parabolický let (Zero-G) a centrifúgu. Podľa Michala Novotu zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity majú tieto tréningové misie za úlohu naučiť človeka, ktorý bude astronautom, prežiť vesmírny let, predovšetkým zmenu gravitácie, ktorá nastáva pri štarte a pristátí vesmírneho lietadla. "A takisto veľmi krátky beztiažový stav, ktorý astronaut zažije. Bude to asi len tri minúty, bude to suborbitálny let, ale aj počas tých troch minút sa veľakrát preukázalo v minulosti, že astronauti beztiažový stav nezvládali, preto je potrebné, aby si to natrénovali práve pri parabolickom lete," vysvetlil.

"Do vesmíru letelo viac ako 600 ľudí, z toho jeden Slovák, ale napriek tomu to je stále unikátna záležitosť a vyžaduje to veľkú odvahu a veľkú guráž," dodal k projektu Michal Novota.

Najúspešnejších 22 účastníkov, ktorých vyberie výbor kozmických expertov na čele s Buzzom Aldrinom, sa po absolvovaní tréningových aktivít napokon dostane do vesmíru. Poletia do vzdialenosti viac ako 100 km od Zeme.