Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Sonda Cassini sa dostala k atmosfére planéty Saturn

Na archívnej snímke sonda Cassini krúži okolo mesiaca Dione vo vzdialenosti 112,636 kilometrov od povrchu. Foto: TASR/AP

Družica začala prvý z piatich preletov v ultratesnej blízkosti tohto telesa, pričom sa dotýka vrchnej časti jeho atmosféry. Vedci očakávajú od manévru nové údaje o chemickom zložení planéty.

Washington 14. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Vesmírna sonda Cassini vstúpila do poslednej fázy svojej misie pri planéte Saturn. Družica začala prvý z piatich preletov v ultratesnej blízkosti tohto telesa, pričom sa dotýka vrchnej časti jeho atmosféry. Vedci očakávajú od manévru nové údaje o chemickom zložení planéty, informoval dnes webový server BBC.

Sonda ukončí svoju misiu v septembri počas plánovanej deštrukcie v atmosfére Saturnu. Cassini momentálne vykonáva sériu obletov okolo samotnej planéty, v medzere medzi hlavným telesom a jeho typickými prstencami. Predpokladá sa, že planéta sa skladá zo 75 percent vodíka, pričom jej zvyšok tvorí hélium a niekoľko stopových prvkov.




Misia má za úlohu zodpovedať i ďalšie otvorené otázky týkajúce sa Saturnu vrátane dĺžky tamojšieho planetárneho dňa. Vedci už síce vedia, že ide o približne 10,5-hodinový interval, radi by však získali presnejšie dáta.

Sonda je spoločným projektom amerických a európskych vesmírnych agentúr. Jej prevádzka bude ukončená po 20 rokoch, keďže družici dochádza palivo a čoskoro sa stane neovládateľnou, uzatvára britské médium.