Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Fresky v Sixtínskej kaplnke majú 500 rokov, sú obavy z ich poškodenia

Pápež Benedikt XVI. (vľavo) sa modlí v Sixtínskej kaplnke pri príležitosti 500. výročia odhalenia stropných fresiek. Foto: TASR/AP

Každý deň do kaplnky vstúpi minimálne 10.000 a v niektoré dni počas letnej sezóny až 20.000 návštevníkov. Odborníci sa preto obávajú poškodenia fresiek.

Vatikán 1. novembra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. si v stredu večernou modlitbou v Sixtínskej kaplnke pripomenul 500. výročie odhalenia tamojších stropných fresiek, ktoré vytvoril Michelangelo Buonarroti.

Hlava katolíckej cirkvi počas modlitby vešpier zdôraznila duchovné posolstvo svetoznámych fresiek.

"Počas rozjímania v modlitbe sa Sixtínska kaplnka stáva ešte krajšou a autentickejšou. Odhaľuje sa v celom svojom bohatstve," povedal pápež.

Presne pred 500 rokmi, 31. októbra 1512, pápež Július II. večernou modlitbou slávnostne inauguroval stropné maľby vo vatikánskej Sixtínskej kaplnke, na ktorej Michelangelo pracoval štyri roky.
Foto: TASR/AP

Každý deň do kaplnky vstúpi minimálne 10.000 a v niektoré dni počas letnej sezóny až 20.000 návštevníkov. Odborníci sa preto obávajú poškodenia fresiek v dôsledku zvýšenej teploty, prašnosti a vlhkosti ovzdušia vo vnútri chrámu.

Riaditeľ Vatikánskych múzeí Antonio Paolucci v tejto súvislosti ubezpečil, že sa v blízkej budúcnosti neuvažuje o zavedení limitov na počet turistov v Sixtínskej kaplnke. Z dlhodobého hľadiska však pripustil možnosť takéhoto opatrenia.

"Je možné, že obmedzíme prístup zavedením limitov. Urobíme to, ak turizmus presiahne rozumnú mieru a ak nebudeme schopní na tento problém reagovať," uviedol Paolucci pri príležitosti dnešného výročia.