Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Japonsku spôsobuje problémy snovačka jedovatá - čierna vdova

Latrodectus hasselti Foto: australianmuseum.net.au

Uhryznutie spôsobuje človeku bolesti hlavy, nevoľnosť, alebo aj ochromenie svalstva. V zriedkavých prípadoch môže viesť až k smrti.

Tokio 14. novembra (TASR) - Japonské ministerstvo zdravotníctva dnes vyzvalo na opatrnosť v súvislosti s rozšírením veľmi jedovatého, ale v Japonsku nepôvodného pavúka - snovačky jedovatej, známej ako "čierna vdova".

Pavúky druhu Latrodectus hasselti, pochádzajúce z Austrálie, sa už rozšírili v 23 zo 47 japonských prefektúr. Jedovatú "čiernu vdovu" možno ľahko rozoznať podľa nápadnej červenej čiary na zadnej časti tela.

Uhryznutie spôsobuje človeku bolesti hlavy, nevoľnosť, alebo aj ochromenie svalstva. V zriedkavých prípadoch môže viesť až k smrti. Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo Japoncov, aby boli opatrní pri práci v záhradách a používali rukavice.

Snovačka jedovatá je rozšírená po celom území Austrálie, ale darí sa jej najmä v teplých oblastiach na severe. V Japonsku sa tento druh prvý raz objavil v roku 1995 v prefektúre Osaka.

Experti predpokladajú, že pavúky sa zavesili na lodné kontajnery, a takto sa dostali do ostrovného štátu, uviedla tlačová agentúra DPA.