Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V dražbe kúpil ázijský zberateľ Claptonove hodinky za 2,8 miliónov eur

Platinové hodinky Erica Claptona Foto: dailymail.co.uk

Eric Clapton hodinky získal približne pred desiatimi rokmi.

Ženeva 13. novembra (TASR) - Súkromný ázijský zberateľ získal na aukcii platinové náramkové hodinky značky Patek Philippe & Co., ktoré kedysi patrili britskému rockovému gitaristovi Ericovi Claptonovi. Vydražili ich v prepočte za 2,86 miliónov eur. Pre agentúru Reuters to uviedla aukčná sieň Christie's.

"Ultravzácny" prototyp s výrobným číslom 2499/100 od švajčiarskeho výrobcu luxusných hodiniek je jedným z dvoch exemplárov vyhotovených v platinovom prevedení. Clapton hodinky získal približne pred desiatimi rokmi.

Vrcholom pondelkovej sedemhodinovej dražby však boli ďalšie platinové hodinky z roku 1952, špeciálne vyrobené pre legendárneho amerického zberateľa J. B. Championa. Vydražili sa v prepočte za 2,97 miliónov eur a zároveň sa tým vytvoril svetový rekord v rýchlosti predaja hodiniek na dražbe. Kupujúcim bol hodinársky investičný fond Precious Time, ktorý založila luxemburská spoločnosť Elite Advisers.

Celkovo až 96 percent z 315 dražených položiek našlo svojich nových majiteľov, ktorí za ne zaplatili 22,5 miliónov eur.

Claptonove hodinky, vyrobené v roku 1987, majú večný kalendár s fázami mesiaca a takisto okienka pre dni i mesiace, a číslice pre sekundy a minúty.

Väčšina odborníkov ich zaraďuje medzi desať najpozoruhodnejších svetových hodiniek z hľadiska ich historického významu, mechanickej zložitosti, krásy, stavu, vzácnosti a pôvodu.

Eric Clapton
Foto: TASR/AP Photo


Clapton predal viac ako 70 gitár

Clapton, bývalý člen skupiny Cream, minulý rok predal viac ako 70 svojich gitár na charitatívnej aukcii v New Yorku. Aukcia vyniesla v prepočte 1,69 milióna eur pre protidrogové a protialkoholické centrum s názvom Crossroads Centre, ktoré Clapton založil na karibskom ostrove Antigua.

V októbri Clapton predal abstraktný obraz od nemeckého umelca Gerharda Richtera v konkurenčnej aukčnej sieni Sotheby's v Londýne za 26,9 miliónov eur, čím sa vytvoril nový svetový rekord v dražbe umeleckého diela od žijúceho umelca.