Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Unikátny vlakový videoprojekt: Zoznámte sa: Železničná stanica Štúrovo

Železničná stanica Štúrovo Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 25. marec (Teraz.sk/TABLET.TV) - Po istom čase vám neukážeme jazdu z pohľadu rušňovodiča po trati, ale do pohraničnej stanice Štúrovo.

To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.

Železničná stanica Štúrovo


Železničná stanica Štúrovo je vďaka svojej polohe významnou železničnou križovatkou. Územím Štúrova prechádzajú dve železničné trate. Jedna z nich, trať 130 tvorí súčasť hlavného ťahu z Českej republiky cez Bratislavu, Nové Zámky do Štúrova s priamym pokračovaním do Budapešti. Táto trať sa nachádza na európskom koridore č.IV. Trať sa využíva najmä na tranzitnú prepravu v smere východ-západ. Významná je aj osobná vnútroštátna a medzinárodná preprava. Druhou železničnou trasou je trať 152 Štúrovo – Levice, ktorá má regionálny charakter. Táto je jednokoľajová a bez elektrickej trakcie.

Úvahy o výstavbe železničnej spojnice Viedne a Pešti s možným pokračovaním k Čiernemu moru boli motivované exportnými záujmami Uhorska. Vyústili do projektu železnice Viedeň - Bratislava - Nové Zámky - Štúrovo – Pešť – Debrecín. Po dlhotrvajúcom rozhodovaní dostala v roku 1844 koncesiu na tento projekt spoločnosť Uhorská centrálna železnica.

Ako prvú odovzdali do prevádzky trasu Budapešť – Vácov v roku 1846. Bola to prvá 33 km trasa parnej železnice v Uhorsku. Trasu Vácov - Párkánynána (dnešné Štúrovo) začali budovať až po maďarskej revolúcii v roku 1848. V dvoch etapách vybudovali v rokoch 1885 až 1887 trasu Parkan- Levice. Tým sa Štúrovo stalo významným železničným uzlom. Na trase bola maximálna povolená rýchlosť 30 km/h. Cez Parkan prešiel prvý vlak v roku 1857.



Trať Štúrovo- Bratislava elektrifikovali v roku 1969 Československé štátne dráhy.

Na samotnej budove štúrovskej stanice je badateľný vplyv dvoch železničných architektúr- rakúskej a maďarskej. Za Rakúsko-Uhorska označoval stanič¬nú budovu nápis Párkány-Nána, za predmníchovskej republiky Parkan-Nána. V roku 1948 sa Parkan pre¬menoval na Štúrovo.

Štúrovo sa stala aj zriaďovacou stanicou. V roku 1964 sprevádzkovali reléové zabezpečovacie zariadenie. Rok potom vybudovali zvážny pahorok a zmenili železničiarske technolo¬gické postupy. V areáli stanice postavili ďalšie objekty, napríklad pre colné a pasové orgány Slovenska a Maďarska.
Železničná stanica Štúrovo
Foto: Tablet.TV


Železničná stanica je elektrifikovaná striedavou napäťovou sústavou. V roku 1974 boli vybudované kryté nástupištia a podchody k nástupištiam. Budova stanice leží vpravo v smere od Bratislavy. Staničný areál je jedným z naj¬väčších na Slovensku. Má veľa koľajníc a asi 170 výhybiek.

Umiestnenie na trati:
ŽSR 130: Bratislava - Šurany; Palárikovo - Štúrovo [Km 189,584]
ŽSR 152: Štúrovo - Levice [Km 0,000]

Historické názvy: Párkány-Nána, Parkan-Nána
Koľaje v objekte: Dopravné: 52 Manipulačné: 31 Odstavné: 10 Ostatné: 8
Rozchod: 1 435 mm
Elektrifikácia: 25 kV 50 Hz
Služby: Predaj cestovných lístkov, Predaj medzinárodných cestovných lístkov, Reštaurácia, občerstvenie, Sociálne zariadenia.