Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Najkrajšia trať ide z Margecian

Foto: Tablet.TV

TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) opäť prináša ďalšiu časť unikátneho videoprojektu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Bratislava 17. februára (Teraz.sk/TABLET.TV) - Minulý týždeň sme vám umožnili pozorovať trať z hľadiska rušňovodiča na trase z Kútov do Trnavy.


V ďalších častiach vám postupne ukážeme všetky používané železničné trate na Slovensku. To všetko jednak na stránke www.teraz.sk, alebo na stránke www.tablet.tv a takisto na špecializovanej stránke o železničnej doprave - www.vovlaku.sk.


Dnes ponúkame možnosť precestovať podľa viacerých železničných fanúšikov najkrajšiu trať ŽSR 173 Margecany - Červená Skala od prvej do poslednej sekundy v úlohe rušňovodiča Železničnej spoločnosti Slovensko vo vlaku REX 780.

Na rozdiel od reálneho rušňovodiča budete mať výhodu infografiky, ktorá vám v priebehu jazdy ukáže, aké kultúrne, historické, alebo cestopisné pamiatky sa v danom okamihu okolo vás nachádzajú. Ďalšie informácie o projekte nájdete pod videooknom, ktoré predstavuje vjazd do železničnej reality.

Príjemnú cestu!


Pre lepšiu orientáciu na stránke
V hornej časti ponúkame okno, v ktorom je jazda vlaku medzi Margecanmi a Červenou Skalou zaznamenaná kamerou od prvej do poslednej sekundy.

Nižšie sa dozviete technické údaje o vlaku a trati, po ktorej cestujete a zaujímavosti o jednotlivých zastávkach.

Začiatok cesty: Železničná stanica Margecany


Železničná stanica Margecany
Foto: Tablet.TV


Projekt TABLET.TV
Cieľom projektu je priniesť vám možnosť precestovať celé Slovensko po koľajniciach. Postupne zverejňujeme videá jednotlivých úsekov tratí, ale aj doplňujúce videoreportáže, napríklad predstavujeme najdôležitejšie železničné stanice, alebo vás zoberieme do železničného depa, kde ukazujeme železničnú techniku- dráhové vozidlá, vozne a jednotky.


Technické údaje o vlaku, v ktorom sa veziete a trati
Jazda v osobnom vlaku REX 780 Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s.

Radenie vlaku:
Rušeň 757+ 2x osobný vozeň Bee + vozeň BDsee + osobný vozeň Bee

Železničná trať Červená Skala – Margecany (v cestovnom poriadku pre verejnosť označená ako železničná trať číslo 173) je jednokoľajná neelektrifikovaná železničná trať na Slovensku, ktorá spája Červenú Skalu a Margecany. Je súčasťou prepojenia Zvolen – Banská Bystrica – Margecany – Košice.

Číslo trate: ŽSR 173
Správca: Železnice Slovenskej republiky
Trasa: Margecany- Červená Skala
Rozchod: 1435 mm


História trate


Trať, ktorá je súčasťou tzv. stredoslovenskej transverzály mala prepojiť Košicko-bohumínsku železnicu s dôležitým dopravným uzlom Zvolen údolím Hnilca. K budovaniu sa pristúpilo v medzivojnovom období, kedy existujúca (vtedy stále zväčša jednokoľajná) Košicko-bohumínska železnica už kapacitne nepostačovala.

V úseku Margecany – Gelnica – Mníšek nad Hnilcom bola vybudovaná a 31. decembra 1884 sprevádzkovaná železnica, ktorá končila v Smolníckej Hute. Pôvodne plánovaná úzkorozchodná (rozchod 1 000 mm) trať bola vybudovaná len v úseku Gelnica – Smolnícka Huta (25,510 km), úsek Margecany – Gelnica (7,529 km) mal normálny rozchod.

Výstavba trate
Napriek tomu, že výber trasy a rozhodnutie o budovaní spojenia prebehli v rokoch 1919 a 1920, prepojenie Červenej Skaly a Margecian sa začalo budovať až 31. mája 1931. Práce boli poznačené svetovou hospodárskou krízou, čo predlžovalo čas výstavby. Po dokončení prepojenia Handlovej a Hornej Štubne sa technika i pracovníci mohli presunúť na stavbu novej trate.

V existujúcom úseku s normálnym rozchodom boli vykonané len potrebné úpravy, pôvodne úzkorozchodný úsek Gelnica – Mníšek nad Hnilcom bol prestavaný a zvyšná časť po Červenú Skalu sa budovala úplne.

Otváranie úsekov trate
• 1. októbra 1933 – otvorený úsek Červená Skala – Telgárt
• 28. septembra 1934 – otvorený úsek Telgárt – Dobšinská ľadová jaskyňa
• 26. júla 1936 – otvorený úsek Mníšek nad Hnilcom – Mlynky

Objekty na trati
• Telgártsky tunel – špirálovitý tunel s dĺžkou 1239,4 m
• Hronský tunel – dlhý 250 m
• Besnický tunel – vrcholový tunel s dĺžkou 848 m, v ktorom dosahuje trať najvyššie položené miesto normálnerozchodnej siete (955,5 m n. m.)
• Telgártsky viadukt – je 86,2 m dlhá a 22 m vysoká železobetónová konštrukcia
• Chramošský viadukt – kamenný, 112,6 m dlhý a 18 m vysoký objekt


Výstavba trate v úzkom údolí bola náročná a vyžiadala si vybudovanie množstva zárezov, násypov i 6 mostov s rozpätím viac ako 10 m. Práve na neexistujúcom úseku v okolí Telgártu bolo nutné vybudovať najnáročnejšie stavby, vrátane 281 mostných objektov (najväčším je viadukt pri Telgárte s hlavným oblúkom s rozpätím 32 m) a 9 tunelov s celkovou dĺžkou 3 800 m. Technicky zaujímavá je tzv. Telgártska slučka – špirálový tunel o polomere 400 m s dĺžkou 1 239 m, ktorý rieši nárast výšky o 31 m v stúpaní do sedla Besník.

Stanice na trati
Margecany
Jaklovce
Žakarovce
Gelnica
Gelnica mesto
Gelnica zastávka
Prakovce zastávka
Prakovce
Helcmanovce
Mníšek nad Hnilcom
Švedlár zastávka
Švedlár
Stará Voda
Nálepkovo
Tretí Hámor
Nálepkovo - Peklisko
Hnilec
Sykavka
Rakovec
Mlynky zastávka
Mlynky
Dedinky
Stratená
Dobšinská Ľadová Jaskyňa
Vernár
Telgárt penzión
Telgárt
Červená Skala


Koniec cesty – stanica Červená Skala


stanica Červená Skala
Foto: Tablet.TV


Zaujímavosti trate


Vernár
Vernár
Foto: Tablet.TV

Železničná zastávka Vernár, má niekoľko naj, je najodľahlejšiou železničnou zastávkou od rovnomernej obce - 8 km. Vernár je aj najvyššie položená železničná zastávka rozchodu 1435 mm na sieti ŽSR, 930 metrov nad morom.

S útlmom prepravy a z hľadiska priepustnosti trate stanica po dopravnej stránke stratila svoj význam. Zo stanice s nepravidelnou prevádzkou sa postupne stala dopravňa a od 1985 hlásnica, ktorá je od 1992 uzavretá.

Slovenský raj
Slovenský raj je horské pásmo na východnom Slovensku v oblasti Spiša. Je považovaný za jednu z najkrajších prírodných oblastí Slovenska. Z geomorfologického hľadiska leží v severovýchodnej časti Slovenského Rudohoria a juhovýchodnej časti Fatransko-tatranskej oblasti. Oblasti horského pásma Slovenského raja chráni Národný park Slovenský raj, ktorý je jedným z deviatich národných parkov na Slovensku.
Roklina Suchá Belá v NP Slovenský raj. Na snímke turisti.
Foto: TASR/Milan Kapusta

Je charakteristický členitým terénom – roklinami, potokmi s vodopádmi a krasovými formami, ktoré sú pre turistov sprístupnené formou chodníkov, v náročnejších častiach aj technickými pomôckami.

Dobšinská ľadová jaskyňa
Dobšinská ľadová jaskyňa je najväčšia zaľadnená jaskyňa na Slovensku.

Dobšinská ľadová jaskyňa sa nachádza v Stratenskej hornatine, na severnom svahu vápencového vrchu Duča, neďaleko baníckeho mestečka Dobšiná v Národnom parku Slovenský raj.
Detail ľadovej výzdoby vo Veľkej sieni v Dobšinskej ľadovej jaskyni.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Vchod do jaskyne, ktorý leží vo výške 970 m n. m., čo je približne 130 m nad hladinou rieky Hnilca, bol známy oddávna ako „Studená diera“. Do spodných častí jaskyne prvýkrát prenikol kráľovský banský radca Eugen Ruffínyi za pomoci svojich priateľov G. Langa a A. Megu 15. júna 1870. Verejnosti bola jaskyňa sprístupnená už rok po jej objavení a v roku 1887 bola ako prvá jaskyňa v Európe elektricky osvetlená.
Zdroj: wikipedia.org a vlaky.net