Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Takto chodil Mikuláš v 90. rokoch. Pamätáte sa?

Mikuláša, čertov a anjelov privítali 6. decembra v centre Bratislavy deti, pre ktoré v rámci vianočných trhov usporiadal Magistrát hlavného mesta kultúrny program. Foto: archív TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 6. decembra (Teraz.sk) - Kresťania si 6. decembra pripomínajú sv. Mikuláša, biskupa, ktorý sa preslávil svojou veľkodušnosťou, milosrdenstvom a pomocou ľuďom. Svätý Mikuláš je patrón detí, pekárov, námorníkov, lekárnikov aj rybárov.

Na Slovensku i v okolitých krajinách sa na tento deň tešia najmä deti, pre ktoré je sv. Mikuláš symbolom rozdávania sladkostí, ovocia a iných darčekov. Teraz.sk prináša unikátne fotografie z osláv Mikuláša v 90. rokoch 20 storočia.

Mikuláš v sprievode čierneho, ufúľaného čerta s rohami, jedným kopytom a dlhým chvostom prišiel 5. decembra 1997 kočom na Hviezdoslavovo námestie k rozsvietenému vianočnému stromčeku. Pred budovou Slovenského národného divadla potešilo deti ajďalších dvadsať Mikulášov v bielych rúchach s biskupskými mitrami, ktorí sa neskôr vydali do bratislavských ulíc, aby porozdávali darčeky.
Foto: archív TASR


Mikuláš spolu so svojou družinou, ktorú vytvoriloTovarišstvo bojových umení, začal v popoludňajšíchhodinách 5. decembra svoju trasu po centre Bratislavynapokon rozsietil vianočný strom na Hviezdoslavovomnámestí.
Foto: archív TASR


Pod rozžiareným vianočným stromčekom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 6. decembra 1996 večer netrpezlivo očakávali stovky detí príchod Mikuláša. Po príchode ho privítala podpredsedníčka vlády SR Katarína Tóthová (na sn. uprostred) a pozdravila najmenších pri príležitosti sviatku, ktorý očakávajú vždy s rozžiarenými očami. Vyjadrila želanie, aby sme si navzájomrobili radosť nielen na Mikuláša, ale aj po iné dni.
Foto: archív TASR


Svätý Mikuláš v bratislavskej Zoologickej záhrade. Rok 1995.
Foto: archív TASR


Po historických hrách v Deň Košíc, založili 5. decembra1995 v Košiciach na podnet primátora Rudolfa Schusteradalšiu tradíciu s názvom Vianoce'95. Mikulášska nádielka spojená s vystúpením rôznych zborov a skupín i živýmbetlehemom sa pred štátnym divadlom opakovala až do 5.januára 1996.
Foto: archív TASR Svätopluk Písecký


Do bratislavských ulíc zavítal 4. decembra 1992. Ako tradičneho privítali deti pred budovou Slovenského národného divadla
Foto: archív TASR Peter Brenkus