Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTOGRAFIE: Ako sa zmenila Dynamitka na Dimitrovku

Slovenský pracujúci ľud nastupuje do päťročnice. Jeden z mnohých statočných robotníkov v závode Dynamit-Nobel pri obsluhe točovky, 3.1.1949 Foto: TASR

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 1.októbra (Teraz.sk/TASR) - Slávne bratislavské závody Dynamit-Nobel, ktoré vyrábali výbušniny, vznikli v októbri v roku 1873 na severovýchode od vtedajšieho Prešporka v Rakúsko-Uhorsku. Sú spojené s úspešným švédskym podnikateľom Alfrédom Nobelom. Za celú éru fungovania závodu došlo len k trom haváriám. Počas komunistického režimu podnik zmenil v roku 1951 názov na Chemické závody Juraja Dimitrova podľa osobnosti bulharského komunistického hnutia. Portál Teraz.sk prináša unikátne fotografie s pôvodnými originálnymi popiskami.

Slovenský pracujúci ľud nastupuje do päťročnice. Povereník sociálnej starostlivosti František Zupka preberá postup výroby v závode Dynamit-Nobel v deň vyhlásenia päťročnice, 3.1.1949.
Foto: TASR


Slávnostné premenovanie Dynamitky na Závod Juraja Dimitrova. Znárodnením nášho priemyslu zbavili sme sa navždy vykorisťovateľov pracujúceho ľudu, no ešte kde tu bijú do oči staré názvy podnikov, pripomínajúce neslávnu éru kapitalistických čias. Aj národný podnik Dynamit - Nobel niesol doteraz meno, pripomínajúce všetko utrpenie, hlad, biedu, nezamestnanosť a vojny, vyvolávané imperialistickými podpaľačmi. A preto sa v pondelok 2.júla zišli pracujúci toho závodu, aby videli splnenie svojej dávnej túžby zbaviť sa starého názvu a prijať meno J. Dimitrova, veľkého syna bulharského ľudu. Podnik stal sa už dávnejšie úderníckym závodom, druhý rok päťročnice splnil do 12.decembra 1950 a tretí rok so zvýšenými úlohami splnil až do pomenovania na 101,7 percent. Svoje nové meno si teda vyslúžil statočnou prácou celého osadenstva, 3.7.1951 .
Foto: TASR


Slovenský pracujúci ľud nastupuje do päťročnice. Osadenstvo závodu Dynamit-Nobel počas prejavu povereníka sociálnej starostlivosti Františka Zupku, 3.1.1949
Foto: TASR


K podnikom, ktoré na Slovensku úspešne splnili päťročnicu patria aj Chemické závody Juraja Dimitrova v Bratislave. S úlohami jej plánu sa vyrovnali už 17. decembra. V poslednom roku piatej päťročnice vyprodukujú CHZJD výrobky za 2 miliardy 140 miliónov korún. Úlohy roku 1975 splnili 19. decembra.Do inovačného programu patrí aj nová výroba granulovaných viaczložkových hnojív, 30.12.1975
Foto: TASR



Osadenstvo Chemických závodov J.Dimitrova v Bratislave vstupuje do nového roku s pekným vienkom výrobkami v hodnote 13 miliónov korún, vyrobenými vlani v nadpláne. Smerné čísla vykonávacieho plánu v roku 1973 určujú zvýšiť hrubú výrobu o 4,5% a produktivitu o 5,5 %. Náročné úlohy sú v investičnej výstavbe - vzrastie o 71 %. Dimitrovka, ako prvá v ČSSR zavedie v tomto roku výrobu obohateného superfosfátu. Podstatne sa rozšíri výroba doma aj v zahraničí hľadaného polypropylénového káblika, pre ktorý budujú nákladom cca 40 miliónov korún nové objekty. Na snímkach výroba káblika, jediná svojho druhu v krajinách RVHP,2.1.1973.
Foto: TASR


K podnikom, ktoré na Slovensku úspešne splnili päťročnicu patria aj Chemické závody Juraja Dimitrova v Bratislave. S úlohami jej plánu sa vyrovnali už 17. decembra. V poslednom roku piatej päťročnice vyprodukujú CHZJD výrobky za 2 miliardy 140 miliónov korún. Úlohy roku 1975 splnili 19. decembra. Dobré výsledky v bratislavskej Dimitrovke priniesla inovácia výrobného programu, do ktorého patrí aj výstavba nových kapacít na produkciu syntetických vlákien. Najväčší význam má výroba polypropylénového káblika, ktorý v podniku vyrábajú aj pre krajiny RVHP, 30.12.1975.
Foto: TASR