Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO 1949 - 1994: Ženská krása je nadčasová

Ilustračná snímka. Foto: Archív TASR

Počas uplynulého týždňa si niektorí spomenuli na sviatok žien. Vďaka portálu Vtedy.sk máme možnosť nahliadnuť na dobové snímky matiek, modeliek, herečiek s originálnymi popiskami.

Bratislava 11. marca (Teraz.sk) - Nejeden chlap zašomre, že Medzinárodný deň žien je obyčajným prežitkom a že žene ako-takej možno vzdať úctu kedykoľvek. Kiežby ste tak robili, milí muži! Kiežby ste nám aspoň jednu kvetinu či čokoládu priniesli nie len v deň nášho sviatku.

Sme vám rovné, ale to neznamená, že si všetky vieme otvoriť konzervu alebo zmontovať kancelársku stoličku. Sme vám rovné, ale všetky túžime cítiť to, že sme pre vás jedinečné.

Sme rady, že nás ako matky, dcéry, manželky, partnerky, milenky, vnučky, šéfky, kolegyne, sestry či múzy rešpektujete aj s našimi nedokonalosťami.

Tento týždeň vám prinášame unikátne dobové fotografie s originálnymi popiskami tých najrôznejších žien, ktoré poukazujú na to, aká môže byť krása rôznorodá.


Herečka Božena Slabejová, 1949

Premiéra Greuburgovej komédie: Lev na námestí, ktorú v réžii L. Smrčoka uvádza Nová scéna ND v Bratislave. Božena Slabejová ako ľahká žena Bouboule.
Foto: Archív TASR


Úderníčka Mária Ihringová, 1950

Ak by ste chceli poznať ženu, ktorá vedela rozprúdiť socialistické súťaženie v celej továrni, ženu, matku, úderníčku, zlepšovateľku, zväzáčku a organizátorku, museli by ste zavítať do Spojených smaltovní vo Fiľakove. Tam, v jednom oddelení, by ste ju našli pri práci, do ktorej je celá pohrúžená. Áno, Mária Ihringová, matka 2-ročnej dcérky plní plnú normu na 200%, no a pritom zapája do súťaže celé oddelenie. Keď to niekde nejde, prichádza Ihringová a dá to do poriadku tak, že nielen to oddelenie začne plniť normu, ale aj ju vysoko prekročuje. Ženy ako je Ihringová by sme potrebovali v každodennej továrni, na každom úseku nášho hospodárstva, lebo Mária Ihringová je žena päťročnice, žena socializmu. Prinášame niekoľko záberov z jej každodenného života.
Foto: Archív TASR


105-ročná žena, 1950

Na snímke 105-ročná žena z Pobedimu so svojou rodinou.
Foto: Archív TASR


Vedúca kolektívu dojičiek - Mária Janečková, 1963

Vedúcou kolektívu dojičiek, ktorý v JRD Klatová Nová Ves začal medzi prvými súťažiť o názov Brigáda socialistickej práce je Mária Janečková. Jej 5-členný kolektív dosahuje od jednej ustajnenej dojnice priemernú dojivosť takmer 7 litrov mlieka. Zásluhou kolektívu odovzdalo družstvo v januári tohto roku na štátny nákup namiesto plánovaných 27 tisíc litrov mlieka vyše 28 tisíc a februárové úlohy v nákupe už prekročili.
Foto: Archív TASR


Angie Brooksová z Libérie - druhá žena zastávajúca v dejinách OSN funkciu predsedu zasadnutia, 1969

Za predsedníčku 24. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa začalo 16.septembra, zvolili Angie Brooksovú z Libérie. Je druhou ženou zastávajúcou v dejinách OSN funkciu predsedu zasadnutia a tretí diplomat pochádzajúci z Afriky.
Foto: Archív TASR


Ideálna žena 1971 - Dr. Eva Ochodičanová

Časopis Móda vypísal súťaž pre ženy Ideálna žena roku 1971. Do súťaže sa prihlásilo okolo 300 žien. Na základe písomných odpovedí porota vybrala do záverečného kola jedenásť finalistiek. Zo záverečného kola, ktoré obsahovalo otázky zo všeobecného vzdelania, ženského svetového hnutia, bytovej kultúry, psychológie, odievania i výchovy detí vyšla ako víťaz dr. Eva Ochodičanová, lekárka zo Starej Ľubovne, matka dvoch detí. Šťastný úsmev ideálnej ženy dr. Evy Ochodičanovej.
Foto: Archív TASR


Prvá slovenská dirigentka - Elena Šárayová-Kováčová - 1971

V roku 1969 ukončila štúdium na VŠMU v Bratislave u profesora dr. Juraja Haluzického Elena Šárayová-Kováčová a získala ako prvá žena na Slovensku diplom dirigentky. Táto mladá, nadaná žena, matka dvoch detí, pôsobí v dirigentskej činnosti s 12-členným Dámskym komorným orchestrom. So svojím orchestrom vystupuje najmä v kúpeľných mestách na Slovensku. Elena Šárayová-Kováčová nacvičuje so svojím orchestrom
Foto: Archív TASR


RNDr. Oľga Stepanovičová CSc. - prvá žena - dekanka Prírodovedeckej fakulty UK, 1974

Prvou ženou - dekankou Prírodovedeckej fakulty v histórii univerzity a jedinou v tejto funkcii z 35 vysokoškolských fakúlt patriacich Ministerstvu školstva SSR je doc. RNDr. Oľga Stepanovičová CSc. Je aj vedúcou Katedry všeobecnej zoológie a živočíšnej fyziológie, predsedníčkou komisie pre obhajoby kandidátskych dizertačných prác, členka rigoróznych komisií a členka niekoľkých vedeckých a redakčných rád. Napriek pracovnému zaneprázdneniu nájde si čas venovať sa rodine.
Foto: Archív TASR


Zuzana Szatmáryová - Žena Európy 1992

Cenu Žena Európy ´92, ktorú udeľuje od roku 1987 komisia Európskych spoločenstiev získala v Londýne na sklonku novembra riaditeľka slovenskej Nadácie Charty 77 Zuzana Szatmáryová (45) z Bratislavy. Túto slovenskú novinárku, spisovateľku a poetku vybrali zo 14 kandidátok.
Foto: Archív TASR


Súťažiace na KRÁSNEJ FATIME, 1993

V súťaži aktraktívnych dievčat a žien KRÁSNA FATIMA '93 15.8.1993 v Trančianskych Tepliciach zvíťazila v kategórii Dievča leta '93 Katarína Petríková (vľavo) z Košíc, v kategórii Žena leta '93 Henrieta Szaffková (v strede) z Košíc a v kategórii Modelka leta '93 Kateřina Siegmundová (vpravo) z Ostravy.
Foto: Archív TASR


Modelka na výstave, 1994

Špecializovaná výstava Žena a štýl, ktorá trvala v Košiciach do 24. novembra je lákadlom nielen pre ženy, ale aj pre mužov.
Foto: Archív TASR