Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTO: Pohostinská atmosféra dávnej doby

Vedenie závodu Carlton v Bratislave správne pochopilo význam výchovy mladých kádrov. V známej reštaurácii Savoy otvorilo učňovské stredisko Interhotelu. Pod pedagogickým a odborným vedením starých a skúsených pracovníkov pohostinstva bude v ňom vychovávať čašníkov a servírky k vzornej obsluhe hostí. Nástup učňov pri slávnostnom otvorení strediska, 23.05.1972. Foto: TASR / AK

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.


Bratislava 25. septembra (Teraz.sk) - Za obývačku ulice sa vždy považovali pohostinstvá. Pozrite si inukátne fotografie z archívu TASR a zaspomínajte na atmosféru pohostinských bufetov z rokov 1950 až 1975.



1950

V pohostinských závodoch v jedálňach a kaviarnach Slovenských hotelov n.p. objavujú sa v tomto čase prvé servírky a čašníčky. Od 15. marca prejdu 2 mesačným odborným školením. Po tomto sa môžu uplatniť ako servírky a časníčky. Ria Šustrová ako časníčka v kaviarni Carlton, 18.03.1950.
Foto: TASR / Gašparík


1952
V Bratislave vznikol pohostinský bufet na Suchom mýte, ktorý svojou útulnosťou stal sa vyhľadávaným miestom bratislavských pracujúcich, 26.02.1952.
Foto: TASR / L. Roller


Najvzornejšou reštauráciou bratislavských Komunálnych podnikov je reštaurácia Slovan, ktorá v celoslovenskej súťaži o kvalitu jedálneho lístku čistoty a vzornej obsluhy vyšla ako víťaz. V reštaurácii Slovan každý sebemenší kútik dýcha čistotou a poriadkom. Podobne je to aj v ostatných miestnostiach, ako v kuchyni, v sklade a v chladiarni. V kuchyni niet pary, lebo ju hneď nad šporákom zachytávajú špeciálnym zachytávačom. Šporáky sú vykurované len plynom. V reštaurácii sa denne podáva 700 - 800 obedov a podobný počet večerí. Občania sú s obsluhou veľmi spokojní, 26.02.1952.
Foto: TASR / L. Roller


1956

V Bratislave, v sobotu 23. júna otvorili po dôkladnej renovácii pohostinský podnik Luxor, ktorý okrem krásne vybavenej kaviarenskej haly má aj účelne zariadený nealkoholický bufet a Pražskú reštauráciu. Na obrázku záber z vkusne vybavenej kaviarenskej haly, 25.06.1956.
Foto: TASR / V. Přibyl



1958

Nový, príjemnejší vzhľad dostal tiež Bratislavčanom dobre známy bufet na Suchom Mýte, kde podobne ako v Perličke zaviedli samoobsluhu. Prevádzkové miestnosti obnovili a doplnili zariadením za štvrť milióna korún. Dobre vybavené kuchyne, jedna na prípravu teplých a druhá studených jedál, dáva predpoklady rozšíriť sortiment, 04.02.1958.
Foto: TASR / L. Roller


Podnikové riaditeľstvo Reštaurácií a jedální v Bratislave robí od začiatku tohto roku vo svojich závodoch opatrenia na zlepšenie služieb a úrovne stolovania.Jedným z prvých podnikov, ktorý po renovácii otvorili, je bufet Perlička na Michalskej ulici, kde zaviedli samoobsluhu. Novým spôsobom sú riešené predajné pulty. Sú to trojposchodové vitrínky z plexiskla, v ktorých sú uložené potraviny na mierne šikmých plochách na podnosoch tiež z plexiskla. Nový spôsob predaja je oproti doterajšiemu hygienickejší, 04.02.1958.
Foto: TASR / L. Roller



1966

Reštaurácie a jedálne n. p. Bratislava dali nedávno na sídlisku Ostredky na Súmračnéj ulici do prevádzky samoobslužnú reštauráciu a espresso. V reštauračnej samoobsluhe je 90 miest a espresso je pre 24 osôb. K reštaurácii patrí aj terasa, na ktorej je 64 miest na sedenie, 27.07.1966.
Foto: TASR / Dubovský


1972
Obchodné organizácie, národné výbory i stavebné podniky zvýšeným úsilím pomohli riešiť jednu z najdiskutovanejších otázok predvolebného obdobia - zlepšiť situáciu v obchodnej sieti na území Bratislavy. Aj občania nového sídliska na Kútikoch sa potešili z nových obchodov. Rýchlo si získalo popularitu dokonale vybavené moderné obchodné stredisko Centrum.K veľkopredajni potravín patrí aj lahôdkáreň a bufet s bohatým sortimentom jedál a nápojov - všetko dobre uložené v chladiacich pultoch a boxoch, 21.01.1972.
Foto: TASR / M.Vojtek


1974
Pod bratislavským Slavínom otvorili vyhliadkovú kaviareň rotundového tvaru s prekrásnym výhľadom na historickú časť i nové sídliská Bratislavy. Okrem kaviarne je tu predajňa kvetín, v suteréne je predajňa nealkoholických nápojov, 25.09.1974.
Foto: TASR / L. Grešner



1975

Súčasťou objektu televíznej veže na Kamzíku v Bratislave je nová kaviareň s otáčavým medzikružím v podhlade. Má kapacitu 72 miest a je v 68-metrovej výške, 05.12.1975.
Foto: TASR / A.Zagar ml.