Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

UNIKÁTNE FOTKY: Takto sme sa korčuľovali kedysi pod holým nebom

Mestská časť Košice-západ zriadila na svojom území tri provizórne klziská, ktoré do veľkej miery nahrádzajú nedostatok krytých ľadových plôch v Košiciach po začiatku rekonštrukcie Zimného štadióna L. Trojáka. Napriek sychravému počasiu cez víkend boli všetky klziská plne využité. Snímka je z plochy tzv. cirkuspľacu pri Datase, 19.01.1997. Foto: TASR / Svätopluk Písecký

Vďaka portálu Vtedy.sk prinášame unikátne dobové fotografie z archívu TASR s originálnymi popiskami.

Bratislava 22. januára (Teraz.sk) - Nízke teploty a tuhé zimy premieňajú jazerá a ramená riek na ihriská, kde sa dá vyhrať do sýtosti. Ak v okolí nebolo jazero, deťom stačila aj zamrznutá mláka. To, aké boli zábavné zimné radovánky na ľade, si pozrite na historických fotografiách, ktoré vám prináša Teraz.sk.


.
Od 23. októbra 1957, keď sa začalo korčuľovať na zimnom štadióne v Banskej Bystrici, navštívilo umelé klzisko už vyše 10.000 milovníkov tohto športu. Zimné radovánky využívajú na dobre upravenom umelom ľade aj banskobystrické deti, 02.12.1957.
Foto: TASR / Štefan Petráš


Od 23. októbra, keď sa začalo korčuľovať na zimnom štadióne v Banskej Bystrici, navštívilo umelé klzisko už vyše 10.000 milovníkov tohto športu. Vedúci zimného štadióna dr. Vokáň, ktorý sa stará o veselé prostredie na štadióne - ako i reprodukovanie hudby a pod. - nezabúda ani na najmenších a rád pomôže pri každej príležitosti. Na obrázku upevňuje 9-ročnej Janke Antalovej korčuľu, 02.12.1957.
Foto: TASR / Štefan Petráš


Deti majú z pohybu a hier na čerstvom vzduchu veľkú radosť. Naš záber je z moderného sídliska na Miletičovej ulici v Bratislave, kde si deti samé urobili klzisko, 06.01.1962.
Foto: TASR / Štefan Petráš


Zima dopriala aj žiakom bratislavských škôl veľa snehu. Zvlášť teraz cez polročné prázdniny využívajú žiaci lyžiarske terény nad Bratislavou, na Kolibe. V meste je zas po celý deň rušno na Zimnom štadióne a na mnohých ľadových plochách, rozlozených v rôznych štvrtiach Bratislavy. Zábery z klziska na Dunajskej ulici, 31.01.1963.
Foto: TASR / M. Borodáčová


Bratislavské deti radostne prežívajú vianočné prázdniny. Majú teraz také snehové podmienky pre zimné športy, aké nemali dlhé roky. Veľká plocha jazera na Štrkovci sa zmenila na klzisko, 28.12.1969.
Foto: TASR / Ivan Dubovský


Na klziskách bolo rušno najmä počas zimných prázdnin. Bolo treba vyskúšať korčule - darčeky spod stromčeka. No aj v ďalšie dni sa budú využívať voľné chvíle na zdokonaľovanie v korčuliarskom umení, 02.01.1971.
Foto: TASR / V. Přibyl


Na klziskách bolo rušno najmä počas zimných prázdnin. Bolo treba vyskúšať korčule - darčeky spod stromčeka. No aj v ďalšie dni sa budú využívať voľné chvíle na zdokonaľovanie v korčuliarskom umení, 02.01.1971.
Foto: TASR / V. Přibyl


Aj keď ešte zima nepriniesla deťom prvé radovánky, prežívajú školáci bratislavského sídliska Dúbravka veselé prázdninové chvíle na klzisku s umelým ľadom. Pekné slnečné počasie týchto dní ich sem láka vždy v hojnom počte, 28.12.1987
Foto: TASR / Magda Borodáčová


Niektoré otužilé a vyšportované deti využívali chrípkové prázdniny na pohyb v zdravom prostredí. Prírodný ľad na ružomberskej priehrade Hrabovo využívali školáci ako klzisko, 18.12.1995.
Foto: TASR / František Dejčík


Košice, ako jediné mesto na Slovensku, má priamo v centre na Hlavnej ulici vybudované klzisko. Vytvorenie klziska iniciovalo Košické fórum, spolok ľudí napomáhajúci všestrannému rozvoju mesta. Na ľade sa síce nemôže hrať hokej, ale mnoho košických detí sa tu naučilo túto zimu korčuľovať. Iba oteplenie robí deťom starosti, bolo by dobre ešte niekoľko dní mrazov, aby sa korčuliarska sezóna predĺžila, 12.03.1996.
Foto: TASR / Milan Kapusta


Ochladenie počasia prinieslo najviac radosti deťom. Aj petržalské Chorvátske rameno Dunaja v Bratislave sa premenilo na množstvo klzísk a hokejových ihrísk, 30.01.1998.
Foto: TASR / Ivan Majerský