Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

TV REPORTÁŽ: Yosemitský park zahalil nebezpečný dym

Yosemitský park zahalil nebezpečný dym z neďalekého lesného požiaru v kalifornských horách. Foto: TABLET.TV

Situáciu komplikuje horúce a suché počasie.

Fresno 18. júla (TABLET.TV) – Yosemitský národný park na severe amerického štátu Kalifornia ohrozuje lesný požiar, ktorý vypukol minulý piatok v okrese Mariposa v pohorí Sierra Nevada.

Požiar si medzičasom vyžiadal už jeden ľudský život, keď pri jeho hasení zomrel 36-ročný požiarnik.

Do boja s požiarom mobilizovali asi 1850 hasičov, ktorým sa však plamene zatiaľ nedarí uhasiť vzhľadom na náročnosť terénu a horúčavy. Očakáva sa, že táto situácia by sa mohla zmeniť vo štvrtok, na ktorý meteorológovia avizujú búrky.

Miestne úrady už nariadili evakuáciu hostí z viacerých kempov a obyvateľov potenciálne ohrozených zón upozornili, že na ňu majú byť pripravení. Ľuďom v oblastiach v blízkosti požiarov úrady odporučili vyhýbať sa pobytu vonku.

Ako informovala agentúra AP, turistické chodníky v národných parkoch sú zatiaľ prístupné, ale mnohí turisti svoj pobyt v horách pre lesné požiare ukončili. Zatvorená je jedna zo vstupných brán do Yosemitského národného parku.



Okrem Kalifornie hlásia lesné požiare aj z Aljašky, kde evidujú 18 rozsiahlych požiarov, i z Colorada, kde lesný porast horí na siedmich miestach, zatiaľ čo štát Idaho sužuje desať lesných požiarov.

Napriek tomu je táto situácia menej dramatická ako vlani, keď za rovnaké obdobie zhorelo 1,7 milióna hektárov lesných porastov; tento rok požiare za rovnaké obdobie zničili "len" 1,4 milióna hektárov.

Vlaňajší rok boli požiare obzvlášť ničivé v Kalifornii, kde pri nich zomrelo asi 40 ľudí a zhoreli tisíce domov.

Yosemitský národný park kvôli mimoriadnej situácii upravil návštevné hodiny pre návštevníkov. Podľa hovorkyne parku by ale turisti mali zvážiť svoju návštevu v tomto aj v budúcom týždni. Úrady namerali zvýšené hodnoty škodlivín v ovzduší, a to až v takej miere, že môžu ohroziť zdravie. Upozorňuje na to aj samotný park na svojej internetovej stránke či na sociálnych sieťach. Yosemitský národný park je pritom jedným z najväčších lákadiel pre zahraničných turistov. Jeho návštevu často plánujú mesiace či roky dopredu. "Roky sme plánovali, že sem prídeme a konečne sme tu. Síce sme teraz trochu sklamaní, ale môžem povedať, že sme tu boli," uviedol jeden z návštevníkov.