Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na Deň zaľúbených Slováci najčastejšie darujú sladkosti a kvety

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pohľadnice - tzv. valentínky majú najbližšie k jednej z najstarších legiend o svätom Valentínovi.

Bratislava/Paríž/Rím 14. februára (TASR) - Tradícia pripomínania Dňa zaľúbených, Dňa svätého Valentína prenikla do štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska v 90. rokoch 20. storočia. Podporu sviatku začali poskytovať podnikatelia, obchodníci, výrobcovia cukroviniek, valentínskych suvenírov a darčekov. Hypermarkety, supermarkety a ďalší predajcovia zamerali výzdobu, sortiment i reklamu na Deň zaľúbených.

Do ponuky sa dostali napríklad špeciálne pohľadnice, tzv. "valentínky", na ktoré mohli zaľúbenci napísať vyznania. Práve podobný lístok má najbližšie k jednej z najstarších legiend o svätom Valentínovi.

Podľa nej pôvodne pohanský kňaz Valentín, obrátený na kresťanskú vieru, žil v Ríme v treťom storočí po Kristovi. V ríši v tom čase platil dekrét cisára Claudia, zakazujúci rímskym vojakom oženiť sa, pretože manželské radosti by ich odvádzali od plnenia vojenských povinností.

Svätý Valentín považoval nariadenie za porušenie Božích zákonov a snúbencov tajne oddával. Za to skončil vo väzení. Aj tam pomáhal kresťanom, posilňoval ich modlitbami a robil zázraky. Najznámejším je vrátenie zraku dcére žalárnika. Keďže sa Valentín viery nevzdal, 14. februára roku 270 ho Rimania popravili. Legenda dodáva, že Valentín stačil pred smrťou napísať lístok žalárnikovej dcére s vyznaním lásky. Práve to sa stalo základom valentínskej tradície.

Vo viacerých európskych krajinách sa Deň svätého Valentína spája s kvetmi, cukrovinkami a romantickou večerou. Mnohí ľudia čoraz častejšie hovoria, že tento sviatok je už viac o komercii ako o citoch.

Slováci najčastejšie v ten deň darujú sladkosti a kvety.

Deň zaľúbených nadobudol na Slovensku aj iný rozmer - Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami organizujú Valentínsku kvapku krvi. Jej cieľom je motivovať mladých ľudí, aby darovali krv a stali sa novými bezpríspevkovými darcami krvi. V roku 2018 Valentínska kvapka krvi koná v dňoch 12. februára až 16. marca.