Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Turíne odmietli zaregistrovať lesbickému páru ich novorodenca

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Úrady chlapca matke odmietli zapísať s tým, že na jeho registráciu musí deklarovať, že mala pohlavný vzťah s mužom. V prípade umelého oplodnenia podľa úradov nie je možné jej syna zaregistrovať.

Miláno 20. apríla (TASR) - Talianske úrady v Turíne odmietli zaregistrovať novorodenca lesbického páru, ktorého matka podstúpila umelé oplodnenie v zahraničí. Talianske zákony totiž umožňujú podstúpiť liečbu neplodnosti len heterosexuálnym dvojiciam, informovala v piatok agentúra AP.

Chiara Fogliettová vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook napísala, že spolu so svojou partnerkou Micaelou Ghisleniovou sa po narodení ich syna minulý piatok pokúšali o jeho registráciu.

Úrady chlapca matke odmietli zapísať s tým, že na jeho registráciu "musí deklarovať, že mala spojenie (pohlavný vzťah) s mužom". V prípade umelého oplodnenia podľa úradov nie je možné jej syna zaregistrovať.

Fogliettová to odmietla slovami, že "každé dieťa má právo poznať svoj príbeh".

Dodala, že diera v talianskom zákonodarstve je dôsledkom vládneho nariadenia z roku 2002, ktorý predpokladá, že umelé oplodnenie bude chcieť podstúpiť skôr heterosexuálny pár než žena.