Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Vedci oddelili siamské dvojčatá korytnačky

Siamské dvojčatá korytnačky obyčanej. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Odstránili slabšieho mŕtveho súrodenca a mláďa, ktoré prežilo, vypustili tento týždeň do Stredozemného mora na pláži v Kampánii, kam ohrozené karety každoročne prichádzajú hniezdiť.

Rím 19. augusta (TASR) - Morskí biológovia v južnom Taliansku od seba s úspechom oddelili siamské dvojičky práve narodenej oceánskej korytnačky - karety obyčajnej. Odstránili slabšieho mŕtveho súrodenca a mláďa, ktoré prežilo, vypustili tento týždeň do Stredozemného mora na pláži v Kampánii, kam ohrozené karety každoročne prichádzajú hniezdiť.

Morský biológ zo Zoologickej stanice Antona Dohrna, čo je výskumný inštitút v Neapole, Fulvio Maffucci, v stredu povedal, že siamské dvojičky kariet sa v Stredozemnom mori narodili iba v siedmich známych prípadoch. A skutočnosť, že jedna z nich prežila, je podľa neho "výnimočná".

VIDEO: Oddelili siamské korytnačky


Menšia korytnačka z dvojičiek bola mŕtva a výrazne slabšie vyvinutá v porovnaní s väčšou dvojičkou, citovala ho tlačová agentúra AP. "Po odstránení mŕtveho brata z jeho hrudi vyliezol z hniezda a bol bez akejkoľvek pomoci vypustený do voľnej prírody," dodal.

Karety sú zaradené medzi ohrozené druhy a sú medzinárodne chránené.

Okrem siamských dvojičiek sa tento rok medzi mláďatami karety obyčajnej objavila aj vzácna albínka.