Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Strieborný tanier z hrobu germánskeho náčelníka je na novej známke

Výjav putovania kráľovských synov Tita a Arunsa do Apolónovho chrámu v Delfách sa dostal na novú známku Slovenskej pošty, a.s., ktorú uvedie v závere tohto týždňa v Krakovanoch pri Piešťanoch. Obec pre tento slávnostný moment vybrali z dôvodu nálezu strieborného rímskeho taniera z 2. storočia pred n.l., ktorého je výjav súčasťou. Známka má nominálnu hodnotu 0,90 eura a vychádza v náklade 200.000 kusov. Jej autorom je Peter Augustovič. Foto: TASR/Slovenská pošta

Námet známky je najstarším známym zobrazením návštevy v dejinách Slovenska. Reprezentuje nielen návštevu inej krajiny, teda cestovanie, ale aj návštevu pútnického miesta a návštevu pamiatky.

Krakovany 7. mája (TASR) – Výjav putovania kráľovských synov Tita a Arunsa do Apolónovho chrámu v Delfách sa dostal na novú známku Slovenskej pošty, a.s., ktorú uvedie v závere tohto týždňa v Krakovanoch pri Piešťanoch.

Obec pre tento slávnostný moment vybrali z dôvodu nálezu strieborného rímskeho taniera z 2. storočia pred n.l., ktorého je výjav súčasťou. Známka má nominálnu hodnotu 0,90 eura a vychádza v náklade 200.000 kusov. Jej autorom je Peter Augustovič a je zaradená do emisného radu Europa: Návšteva. Pri uvedení bude možné získať aj obálku prvého dňa a príležitostnú pečiatku. Súčasťou bude aj prednáška o Strážskom poklade.

Vzácny tanier našli v Krakovanoch pri ťažbe hliny v tehelni Stráže v rokoch 1933 – 1938 a patril do výbavy náhodne objaveného hrobu germánskeho náčelníka. Stvárňuje rôzne príbehy z počiatkov rímskych dejín, najmä udalosti späté s vyhnaním posledného etruského kráľa Tarquinia Superba v roku 509 pred n.l. Kráľovskí synovia vtedy putovali s bratrancom Luciom Juniom Brutom po odpoveď, kto bude po smrti ich otca kráľom. Pýthia im vyveštila, že to bude ten, kto prvý pobozká matku. Brutus pochopil význam Pýthiiných slov a pobozkal Matku Zem. Po návrate do Ríma sa potom stal prvým konzulom Rímskej republiky.

Námet známky je najstarším známym zobrazením návštevy v dejinách Slovenska. Reprezentuje nielen návštevu inej krajiny, teda cestovanie, ale aj návštevu pútnického miesta a návštevu pamiatky. Vo svete sa zachovali len dva taniere tohto typu, známka a zobrazený artefakt môžu priviesť návštevníkov aj do Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, z ktorého majetku strieborný tanier pochádza.

Uvedenie známky pripravili okrem Slovenskej pošty obec Krakovany, Balneologické múzeum v Piešťanoch, Zväz slovenských filatelistov a Trnavský samosprávny kraj. Konať sa bude 11. mája o 16.30 v miestnom kultúrnom dome.