Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Stratená Jantárová komnata by mohla byť v jaskyni v Krušných horách

Ilustračné foto Foto: commons.wikimedia.org

Prvé zmienky o tejto jaskyni pochádzajú z roku 1455, ale akékoľvek záznamy z čias Tretej ríše v archívoch chýbajú, čo podľa odborníkov môže svedčiť o tom, že boli z nejakého dôvodu zničené.

Londýn 17. októbra (TASR) - Stratená Jantárová komnata by mohla byť skrytá v jednej z jaskýň v Krušných horách na juhu Saska. Napísal to v pondelok britský denník The Daily Mail s odvolaním sa na trojicu nemeckých vedcov.

Svoje pátrania tam začali 73-ročný homeopat Leonard Blume, 67-ročný vedec Günter Eckardt a 71-ročný odborník na radary Peter Lohr v septembri tohto roku po tom, ako sa na nich ešte v roku 2001 nakontaktoval "spoľahlivý zdroj", ktorý ich ubezpečil, že Jantárová komnata je práve v tejto lokalite blízko Drážďan.

Podľa agentúry RIA Novosti Lohr a pomocou radaru preskúmal pôdu v Princovej jaskyni, pričom tam našiel dutiny podobné bunkrom. Na stromoch v blízkosti jaskyne sa zasa našli stopy po oceľových kábloch, aké mohli byť použité pri spúšťaní debien s nákladom. Podľa zistení z radaru sa pod jaskyňami skrýva sieť tajných tunelov, vyhlásil Eckardt podľa The Daily Mail.

Prvé zmienky o tejto jaskyni pochádzajú z roku 1455, ale akékoľvek záznamy z čias Tretej ríše v archívoch chýbajú, čo podľa odborníkov môže svedčiť o tom, že boli z nejakého dôvodu zničené.

Lohr tvrdí, že v prospech ich teórie hovorí aj skutočnosť, že neďaleko od Princovej jaskyne viedla železničná trať, na ktorej očití svedkovia v apríli 1945 videli vlak z Königsbergu, dnešného Kaliningradu.

Lohr sa domnieva, že v daných jaskyniach by mohol byť skrytý aj poklad posledného nemeckého cisára Viliama II.

Trojica vedcov teraz zháňa financie na pokračovanie svojich výskumov.

Barokovú Jantárovú komnatu vytvorili z jantáru, zlata a drahokamov nemeckí majstri pre pruského kráľa Fridricha I., potom ju ako dar dostal ruský cár Peter I. V roku 1941 ju nemecké jednotky odviezli z Katarínskeho paláca a odviezli do Königsbergu, kde jantárové panely vystavili v tamojšom Kráľovskom zámku. Pri ústupe Wehrmachtu na jar 1945 sa komnata stratila. Medzi možnými miestami, kde by mohla byť skrytá, sa spomína Kaliningradská oblasť, Nemecko, Poľsko i Česko.

Podľa odhadov by komnata na trhoch s umením mala cenu najmenej 255 miliónov dolárov.