Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Štart nákladnej kozmickej lode k ISS odložili pre požiar

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nákladná loď mala astronautom na ISS dopraviť približne 5,3 tony zásob vrátane vody, jedla, oblečenia a zariadení potrebných na experimenty.

Tokio 11. septembra (TASR) - Pre požiar, ktorý v stredu skoro ráno miestneho času vypukol pri odpaľovacej rampe kozmodrómu na ostrove Tanegašima na juhu Japonska, museli odložiť štart japonskej nákladnej bezposádkovej kozmickej lode na zásobovaciu misiu k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Spoločnosť Mitsubishi Heavy Industry (MHI) plánovala štart rakety H-2B, ktorá mala z kozmodrómu Tanegašima vyniesť na obežnú dráhu bezpilotnú nákladnú loď Konotori8 vyvinutú japonskou kozmickou agentúrou JAXA, na 06.33 h miestneho času (23.33 h SELČ).

V blízkosti odpaľovacej rampy však MHI zaznamenala o 20.05 h SELČ požiar. Spoločnosť teraz prešetruje jeho príčinu a zároveň zisťuje, či nedošlo poškodeniu na nosnej rakete či iných zariadeniach.

Nákladná loď mala astronautom na ISS dopraviť približne 5,3 tony zásob vrátane vody, jedla, oblečenia a zariadení potrebných na experimenty, uviedla Japonská kozmická agentúra JAXA.

Konotori8 (v preklade biely bocian) je podľa agentúry JAXA "najväčšou prepravnou vesmírnou loďou na svete". Termín jej nového štartu na ISS nateraz nie je známy.